Épp egy hete, hogy debütáltam a Bloggerkonyhában, mégpedig egyik kedvenc témámmal: adventi aprósüteményekkel. Olyan recepteket kerestem, melyek gyorsan, egyszerűen elkészíthetők, mégis látványosak és ízükben, külsejükben különböznek egymástól, hogy minél tarkább legyen az adventi sütistál.
Jól sikerült kis este volt, jól éreztem magam, a résztvevők mind barátságosak és kedvesek voltak, például személyesen is megismerhettem egy régi olvasómat, Lobót. Egy pici malőr azért becsúszott, a Betmännchen nevű frankfurti karácsonyi süti nem akart engedelmeskedni. Ez a kis sütigolyó tradicionálisan marcipánból, porcukorból, kevés lisztből készül és három szem mandula díszíti az oldalát, a legenda szerint a süti névadójának, Bethmann bankárnak a három fiára való tisztelettel. Kisülés után aztán kap egy rózsavizes glazúrt, amit én narancsvirágvizessel helyettesítettem, mert annak picit kevésbé parfümös az illata, én legalábbis jobban szeretem.

Otthon hiba nélkül zajlott a tesztsütés, behűteni sem kellett a tésztát, míg élesben a tanfolyamon úgy ragadt a kézre, hogy késsel kellett lekaparni. Kis behűtést követően aztán formázhatóvá vált, de sülés közben menthetetlenül elterült az összes. Az eredmény egy ragacsos, de finom puszedliszerűség. A rejtély megoldását aztán a kukából kiszedett marcipános zacsi adta: az anyagbeszerző véletlenül bevonó marcipánt vett sütő helyett.:)

A sütiről még annyit, hogy nagyon marcipános, elég édes, szinte bonbonszerű, nem az a fajta, amiből fél tepsivel leküld az ember egyszerre. Szép csomagolásban tetszetős ajándék lehet belőle például kollégáknak, barátoknak.

bethmännchen

Hozzávalók 18 db kis golyóhoz:

20 dkg 54%-os marcipánmassza (sütőmarcipán, nem bevonó!, én a Spar saját márkát használtam)
1 tojásfehérje
5 dkg liszt
pici só
1 tk citromlé
5 dkg darált hámozott mandula
5 dkg hámozott egész mandula

A kenéshez:

3 ek. cukor
3 ek. narancsvirágvíz
2 ek víz

A marcipánt a tojásfehérjével, a liszttel, a sóval, a citromlével és az őrölt mandulával sima tésztává gyúrjuk. Az egész mandulákat hosszában egy éles kis késsel elfelezzük.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztából kis golyókat formázunk, mindegyik golyó oldalába hosszában belenyomunk 3 mandulafelet (szimmetrikusan elosztva), majd a tepsire sorakoztatjuk őket.
Kb. 12 perc alatt megsütjük.

Közben a narancsvirágvizet a cukorral és a vízzel felforraljuk és ezzel a sziruppal kenjük be a kisült Bethmänncheneket, majd hagyjuk őket megszáradni (a máz száradás után is picit ragadós marad).