A frissen megjelent decemberi Essen und Trinkent lapozgatva az első, amin megakadt a szemem, ez a poharas desszert volt. Ugyan eredetileg egy sáfrányos tejberizsről van szó, de ha már sáfrányos, úgy gondoltam, autentikusabb, ha indiai szokás szerint szárazon megőrlöm hozzá a rizst, így krémesebb lesz az eredmény (ezzel a módszerrel készül a phirni nevű édesség). Hasonlót ettem már a Bombay Expresszben korábban, indiai módra persze sokkal édesebben. Mondjuk egy jó butter chicken után ideális levezetés.

sáfrányos rizspuding

(A pöttyös kerámia megvásárolható a Gasztroshop webáruházban.)

Hozzávalók 4 személyre:

0,1 g sáfrány
6 dl tej
12 dkg rizs (pl. basmati)
pici só
4 ek. cukor

Feltétnek:
1 alma
1 ek. vaj
0,5 dl almalé vagy almatea
1 ek cukor
1 gránátalma magjai

A rizst megmostam és hideg vízbe áztattam minimum egy negyed órára. Utána leöntöttem róla a víz nagyját, csak egy kicsit hagytam benne és késes aprítóban ledaráltam. A sáfrányt kevés langyos tejbe áztattam, majd miután jól kiadta a színét-ízét, leszűrtem és ezt a fűszeres tejet hozzáöntöttem a többi tejhez és felforraltam (ha sáfrányport használunk, azt adhatjuk közvetlenül a tejhez, nem kell beáztatni, szűrögetni).
Hozzáadtam a rizsdarát is és kis lángon, gyakran kevergetve puhára főztem. A végén kb. 4 ek. cukorral ízesítettem.

A feltéthez az almát megmostam, kimagoztam és falatnyi kockákra vágtam. A vajat egy kis serpenyőben megolvasztottam, rádobtam az almakockákat, megszórtam 1 ek. cukorral, felöntöttem az almalével/almateával. Kevergetve pároltam kicsit, épp csak addig, míg a cukor felolvadt. Végül elzártam a gázt és belekevertem a gránátalmamagokat is.

A rizspudingot kis tálkákba szedtem, a tetejére kis kupacokat halmoztam  a gyümölcsből. Melegen és behűtve is fogyasztható. Például kellemes desszert egy indiai menü végén.