Megint Patrik alkotott a konyhában – a tésztagép Panni és az ő közös játéka. Ezúttal egy klasszikus, spenótos-ricottás töltelékre esett a választás, a zsályás vaj pedig a végén dobott még egyet az ízeken. Finom kis ebéd kerekedett belőle, Panni szülinapján (még szeptemberben) ezzel vártuk a nagyszülőket.

spenótos-ricottás ravioli

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:
40 dkg liszt
4 tojás
1 ek olívaolaj
1 tk só

A töltelékhez:
30 dkg mélyhűtött spenót vagy spenótpép
20 dkg ricotta (szükség esetén zsíros túró is megfelel)
1 tojás
70 g reszelt parmezán
1-2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors

Tálaláshoz:
4-5 ág friss zsálya
3 ek vaj
3 ek olívaolaj
parmezán

Idejekorán kivesszük a spenótot a mélyhűtőből és kis lyukú szűrőbe téve hagyjuk felolvadni.

A tésztához a lisztet, tojást, olajat és sót összekeverjük és addig gyúrjuk, amíg homogén és fényes tésztát nem kapunk. Ha már nem ragad, a gyúródeszkán dagaszthajtuk. Amikor már nem tapad az ujjunkra, akkor jó, ekkor konyharuhába tesszük és félrerakjuk pihenni.

A spenótból, miután teljesen kiolvadt, kinyomkodjuk az összes folyadékot. Ha nem pépet vettünk, akkor vagdaljuk egészen apróra. Egy tálba tesszük a ricottát, a tojást és a sajtot, a fokhagymát belenyomjuk vagy reszeljük, hozzáadjuk a spenótot, majd jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, keverjük, kóstoljuk.

A tésztát kiszedjük a konyharuhából, átgyúrjuk, négyfelé vágjuk. Egyszerre csak az egyiket nyújtjuk, a többit csavarjuk vissza a konyharuhába. A nyújtást lehet a gyúródeszkán végezni (használjunk bőven lisztet) vagy tésztagéppel, utóbbi egyszerűbb. Több lépcsőben nyújtsuk egyre vékonyabbra. Végül 1-2 mm vastag tésztát kell kapnunk.

Ezután többféleképpen járhatunk el: vagy egy réteg tésztára rátesszük a töltelékkupacokat szép egyenletes adagokban, ráteszünk még egy réteg tésztát, körbenyomkodjuk és úgy vágjuk ki a raviolikat, vagy előbb raviolikiszúróval vagy derelyevágóval kb. 6 cm-es négyzeteket készítünk és erre tesszük a tölteléket és fedjük be egy hasonló tésztával. A raviolik szélét jól nyomkodjuk le, igyekezzünk úgy ügyködni, hogy a töltelék mellett ne maradjon levegő.
A kis tésztatáskákat egy konyharuhába pakoljuk, összeragadás ellen lisztezzük.

Egy nagy fazékban 5 liter vizet forralunk és óvatosan belehelyezzük a raviolikat – nem kell az összeset egyszerre, mivel hamar kész van, 3-4 perc elég neki. Arra vigyázzunk, hogy ne nyíljanak szét.
A zsálya leveleit lecsipkedjük, és a felmelegített olaj-vaj keverékbe szórjuk. Megvárjuk míg megpirul, majd félretesszük.
Ha kifőttek a raviolik, tányérokra halmozzuk és a zsályás vajjal leöntve tálaljuk, a parmezán használatát a vendégekre bízzuk.