A sok sütirecept után most egy más jellegű kalóriabomba következik. Az inspirációt az Ecet és olaj blogon találtam, mikor már két napja csak májas-zsíros kenyérre tudtam gondolni. Így hamar ki is próbáltam phzs receptjét, ezzel kínáltuk egy Angliából hazalátogató idős rokonunkat, akinél szintén telitalálatnak bizonyult: távoli, gyerekkori emlékeket idézett fel benne. Nekem egyszerűen csak nagyon ízlik, már három napja ezen élek és még nem unom.

zsírban sült máj

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj (vagy kacsa-, libamáj)
tej
50 dkg kacsazsír
12 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
nagyszemű só
őrölt pirospaprika

A májról levagdossuk a fehér részeket, megmossuk és egy éjszakára (vagy néhány órára) tejbe áztatjuk (el kell lepnie).
Másnap szárazra törölgetjük, negyedekbe vágjuk, egy hústűvel több helyen megszurkáljuk.
A kacsazsírt egy nagy mély serpenyőben felhevítjük, beledobjuk a megtisztított fokhagymákat és a vöröshagymát négybe vágva. Melléjük tesszük a májat is egy rétegben és közepes lángon, fedő alatt kb. 7 percig sütjük. (Ne emelgessük a fedőt, mert fröcsköl).

Ezután a májakat megfordítgatjuk, és egy picit nagyobb lángon, fedő nélkül további 7 percig sütjük. Ekkor egy nagyobb tál aljába pirospaprikát és sót szórunk, rászedjük a májat és a fokhagymákat, megsózzuk, majd rászűrjük a zsírt.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben megdermesztjük. Friss fehér kenyérrel, paradicsommal tálaljuk.