Egy nagyon szimpatikus luxemburgi blogon találtam ezt a krémlevest. Egy-két apróságot változtattam rajta, egyrészt próbaként csak fél adagot főztem, másrészt a kukorica nagy részét pürésítettem és csak egy keveset hagytam meg levesbetétnek. Egy pici citromlé nekem kívánkozott bele, és a római kömény helyett el tudom képzelni curryvel is.
Egy tartalmas, laktató leves, mely fél óra alatt elkészül, így gyors vacsorának is ideális. Húsimádók csirkemellet is tehetnek bele (hasonlóan, mint Rachel Allen egy másik receptben), nekem nem hiányzott.

sajtos kukorica-krémleves

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

½ ek. vaj
kevés olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 vékony gerezd fokhagyma
1 csapott tk. őrölt római kömény
kb. 8-9 dl zöldségalaplé (pl. DM-es biokockából)
1 burgonya
25 dkg (1 doboz) konzerv kukorica
1 ek. aprított petrezselyemzöld
6 dkg cheddar sajt (helyette lehet pl. gouda)
0,75 dl tejszín vagy tej (néhány löttyintés)
só (ízlés szerint)
frissen őrölt bors
pici citromlé (opcionális)

A hagymákat megtisztítottam és felaprítottam, a krumplit meghámoztam és felkockáztam.
A sajtot lereszeltem.

Egy kisebb fazékban felhevítettem a vajat és az olívaolajat és rádobtam a hagymákat, majd kb. 5 percig kis lángon üvegesre pároltam őket (közben sűrűn kevergettem).
Utána megszórtam a római köménnyel, picit kevergettem, majd felöntöttem a zöldségalaplével. Hagytam felforrni, majd beledobtam a krumplikockákat is. Mérsékelt lángon 10 percig főztem, majd hozzáadtam a kukorica 3/4 részét és további 10 percig főztem. Ekkor egy botmixerrel pürésítettem, utána belekevertem a petrezselymet és a maradék kukoricát. Így főztem kb. 5 percet, majd ment bele a sajt és a tej/tejszín is. Addig főztem, míg a sajt elolvadt benne, ekkor megkóstoltam, só nem kellett bele (az alaplé elég sós volt), borssal és pici citromlével ízesítettem.
Friss kenyérrel, bagettel laktató ebéd.