Ezt a tortát kifejezetten a férjem kedvére rovatba szántam: Patrik szülinapjára készült még a nyár végén. A kiindulási alap az volt, hogy imádja a grízes mézes-krémest, de ahhoz nem volt kedvem, meg túl töménynek is ítéltem ahhoz, hogy napokig együk. Így a gríz vonalán továbbhaladva eljutottam Katakonyha mákos-grízes sütijéhez. A mennyiségek felezésével készült belőle egy kerek torta, a maradék töltelékből pedig egy kis kuglóf is. Könnyű, nem túl tömény, finom süti lett belőle. Szederöntettel különösen jó párost alkotott.

mákos-grízes süti

Hozzávalók:

A tésztához:

22,5 dkg liszt
15 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:

5 dl tej
csipet só
1 csomag vaníliás cukor (vagy házi vaníliás porcukor)
6,5 dkg búzadara
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 tojás
2,5 dkg cukor
1 ek. víz
1 citrom reszelt héja
2 púpos ek. baracklekvár

Először elkészítjük a linzertésztát. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd fél órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a tejet feltesszük egy jó nagy fazékban forrni, beleszórjuk a vaníliás cukrot és a csipet sót. Amikor felforrt, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a grízt. Miután az megpuhult, beleöntjük a mákot és a cukrot is, hagyjuk egyet rottyanni és levesszük a gázról, hűlni hagyjuk.

Mikor kihűlt, összeállítjuk a süteményt. A tészta kétharmadát kinyújtjuk egy kerek lappá (a tortaforma méretének megfelelően), majd a kivajazott, kilisztezett formába tesszük, egy villával megszurkáljuk, megkenjük baracklekvárral.

A töltelékhez szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéket 2,5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgákhoz hozzáöntjük a vizet, azzal felhabosítjuk és a reszelt citromhéjjal együtt a mákos grízhez keverjük. Végül a felvert tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk. Ezt a masszát ráöntjük a tortaalapra, majd a maradék tésztából rácsokat teszünk rá.

Előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverés) sütjük 45 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, mérsékeljük a sütőt 170 fokra és takarjuk le sütőpapírral a tortát.