Csíki Sándor, a Food and Wine blog szerzője gondolta ki ezt a számomra nagyon szimpatikus közösségi gasztroünnepet, mely a közös főzésről, az összetartozásról szól.
Ő maga így summázta az ünnep üzenetét:

„ A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.” (Csíki Sándor, 2010. június 28.)

A közös étkezés történhet étteremben, szabad téren baráti társaságban, de családi körben is. Mindenki ünnepel, aki augusztus 28.-án szombaton valahol valakiknek gulyást, pörköltet stb. főz.

Hogy mivel ünnepelek én, azt még nem döntöttem el,  például borjúgulyással, vega hamis gulyással vagy lecsólevessel derelyével,  de az biztos, hogy szombaton magyar étel rotyog majd a fazekamban.

nemzeti gulyás nap