Nem is tudom, mi lenne Pannival a nyáron, ha nem lennének gyümölcsök. Ilyenkor, nagy melegek idején még a szokásosnál is kevesebbet eszik, viszont a gyümölcsöket imádja: őszibarack, körte, alma, banán és főleg a bogyósok jöhetnek minden mennyiségben. Így először eperszezon idején tölti fel vitaminkészleteit, aztán a málna és az áfonya idején.
A fekete áfonyát különösen szereti, szerencsére mostanában ha itt a szezonja, rendszeresen kapható a piacon, főleg Erdélyből kerül hozzánk.
Ha rajta múlna, boldogan megenné az egészet nyersen, de néha azért sütni-főzni is szoktam vele (például palacsintába keverem), vagy joghurtos turmixokat készítek belőle.

A nálunk kapható fekete áfonya (rokona, a jóval savanykásabb vörös áfonya csak aszalványként kerül a boltokba) C-vitamin mellett például jelentős mennyiségű A-vitamint is tartalmaz, így jó hatással van a látásra. A II. világháborúban a légierő pilótáinál alkalmazták éjszakai bevetések előtt, mert kísérletek igazolták, hogy javítja a sötétben látást, jó farkasvakság ellen.
Emellett antioxidáns, erősíti az immunrendszert, és a népi gyógyászat is ismeri sokoldalúságát, például baktériumölő hatását.
Az alábbi receptben is kíméletesen bántam vele, hogy jó tulajdonságait megőrizze.
Hogy mi készült vele, kiderül ezen az oldalon.

fürdés