Újabb izgalmas kalandozásra hívott Turóczi Gábor a Lucullustól: egy csokoládé- és pálinkakóstolóra a La Rosa étterembe. A rendezvény apropóját egy új vállalkozás, a chocoMe elindulása adta. Az ötlet Mészáros Gábortól származik, aki szenvedélyes csokikóstoló és -készítő. Kíváncsisága egészen a Callebaut belga csokiakadémiájáig hajtotta, ahol kitanulta a szakmát, és úgy döntött, hogy kézműves táblás csokik készítésébe fog, melyeket online értékesít. A koncepció különlegessége, hogy maga a vásárló választhatja ki a 80 különféle feltét közül azt a néhányat (maximum ötöt), melyekkel egyedivé szeretné tenni a csokiját. Sőt nevet is adhat a kreációnak.

ChocoMe feltétválaszték

Mindez első hallásra sem cseng rosszul, de a maga valóságában megtapasztalni a csokikészítés folyamatát még meggyőzőbb volt. A vacsora előtt egy hatalmas asztalon nézegethettük a 80-féle színes feltétet, a bátrabbak kóstolgattak is. A kandírozott ibolyát és rózsaszirmot muszáj volt megkóstolnom (a képen jobbra), mert nagyon bizarrnak tűnt, de egyáltalán nem volt émelyítően parfümös, csak kellemesen édeskés virágízű. Többféle liofilizált (fagyasztva szárított) és aszalt gyümölcs, olajos magvak, például brontei pisztácia, és egyéb különlegesség, mint például hawaii fekete só, vörösboros tengeri só, szárított snidlingkarikák és sok-sok egyéb feltét sorakozott a dobozokban.

ChocoMe - csokoládé temperálás

Ezután Mészáros Gábor prezentációja következett a kakaóbabról és a csokigyártás folyamatáról. Ezt gyakorlati bemutató követte, melyen kiderült, hogy készül a megolvasztott csokilencsékből egy gránitlap és egy „vakolókanál” segítségével megfelelő kristályszerkezetű csokoládé, mely már alkalmas arra, hogy formába öntsék. Az utolsó lépésnél, a dekorációnál látszott legjobban Gábor lelkesedése a csoki és az esztétikum iránt: nagy műgonddal rakosgatta a jelenlévők által kiválasztott feltéteket.

Kész ChocoMe táblák

Az est második felében a Brill pálinkaház termékeit kósoltuk össze a cukrász Király Anita által készített gyümölcsös étcsokifalatokkal. A szakszerű kóstolás lépéseit pedig Petzold Attila sommelier ismertette. Összesen ötféle pálinkát kóstoltunk a Szekszárd környéki manufaktúra prémium termékei közül, de közben azt is megtudtuk, hogy nemcsak gyümölcsből főznek pálinkákat, hanem olyan különleges párlatokat is készítenek, mint a spárga- vagy a medvehagymapárlat.

A pálinkát tulipán alakú pohárkában kínálták, mely alul koncentrálja, felül az orrba vezeti az illatokat. Mint kiderült, a pálinkát nem szabad „megtekerni” a pohárban, csak óvatosan ide-oda mozgatni a pohár falán. Kóstoláskor viszont a szürcsölés is megengedett a jobb ízhatás érdekében (ezt nekem még gyakorolnom kell).

A pálinkasor a következő volt:

2010 legjobb magyar pálinkája, a 2009-es Irsai Olivér szőlőpálinka, mely hihetetlenül virágos, parfümös illatú, a száraz próba (mikor már kiittuk az italt a pohárból) pedig gyöngyvirág illatra emlékeztet (!).

Cabernet franc törkölypálinka (2004) – óarany színű, barrique hordós érlelésű, selymes, telt ízű ital, íze hosszan megmaradt a szájban. Petzold Attila szerint még főételekhez (pl. őzhöz, szarvashúshoz) is ajánlható. Nekem ez volt a kedvencem.

2006-os Újfehértói Fürtös meggypálinka – telt, érett meggyíz, kesernyés utóízzel. Nagy magtartalommal készül, ami marcipános ízt és illatot kölcsönöz neki.

Málnapálinka – elképesztő málnaillattal és ízzel. 3 literhez egy mázsa málna szükséges.

Feketeribizli-pálinka – melyben még pemetefű, medvecukor és csillagánizsra emlékeztető jegyek is felfedezhetők voltak, ha nem is mindenki számára:)

Nem csoda hát, hogy a kóstoló vége felé már igen jó hangulatban beszélgettünk asztalszomszédainkkal és csillogó szemmel vettük át az előzőleg e-mailben leadott egyéni csokirendeléseinket, melyeket Gábor mindenkinek elkészített. Én két kombinációt állítottam össze, egy decensebbet – fehércsoki alapon tökmag és rózsabors keveréke, és egy vadabbat – étcsoki alapon wasabis makadámdió, aranymazsola és hawai feketesó. Mindkettő finom lett, bár ez utóbbi a só miatt azért szokatlan kombináció.

Mindent összevetve érdekes és emlékezetes este volt, ahol a csoki-pálinka összekóstolásnak ugyan nem lettem elkötelezett híve, de külön-külön a csoki és a pálinka is meggyőzött.

További fényképek az Étel, ital, kicsi Vú facebookoldalán találhatók.