Noha a banánkenyér inkább télies hangulatú süti, de nyáron is előfordulhat, hogy megbarnul a pulton néhány banán. Ilyenkor tehet jó szolgálatot ez a recept: a banánt eperrel (vagy más gyümölccsel) és kókusszal kombinálva könnyű kis sütit kapunk. Ebben az időben comfort foodnak sem utolsó.

epres-kókuszus banánkenyér

Hozzávalók egy szögletes sütiformához:

15 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék
1 tk. sütőpor
1/2 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt szerecsendió
csipet só
1 tojás
10 dkg barna cukor
2 érett banán
125 ml semleges ízű olaj (pl. napraforgó)
15 dkg eper
A tetejére: 1-2 marék mandulalapocska és barna cukor

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy szögletes sütőformát (kalácsforma)

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a sütőport.
A banánokat egy villával szétnyomkodjuk, az epret alaposan megmossuk, négybe vágjuk, kevés liszttel összeforgatjuk.
Egy másik tálban robotgéppel habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk az olajat, majd a banánpépet, és kis fokozaton belekeverjük a fűszeres lisztet, végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket és az epret. A tetejét megszórjuk mandulalapocskákkal és egy-két evőkanál barna cukorral.

170 fokon légkeveréssel kb. 40 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha nagyon barnulna a teteje, a vége felé 160 fokra mérsékeljük a sütőt és sütőpapírt terítünk a tetejére.