Néhány hete megint rákattantam az indiai ételekre, ami nem is csoda, ugyanis haladó (!) indiai főzőtanfolyamra járok a krisnásokhoz. Már előre szomorú vagyok, hogy néhány alkalom múlva véget is ér a projekt, annyira élvezem, hogy eljárogatnék évekig. Az ott készített ételekből aztán újrafőzöm itthon a legjobbakat. Sajnos még egyik sem nyerte el a „férjem kedvére” megtisztelő címkét, de én elégedetten eszem őket akár napokig (nyugalom, Panni nem ezt kapja:)).
Ebben a dálban, azaz indiai „lencsefőzelékben”, amit egyébként a krisnások inkább leves sűrűségűre főznek, a hozzáadott retek fogott meg. Azon már nem is csodálkoztam, hogy a zöldjét is beletettük, korábban már tapasztaltam, hogy Ázsiában azt is elfogyasztják, de puhára főtt retket eddig még nem ettem.

toor dal jégcsapretekkel

Hozzávalók:

15 dkg toor dal (felezett sárgalencse)
1-1,5 l víz
1 tk. kurkuma
3 ek. olaj
1 kisebb jégcsapretek (ha lehet, a zöldjével együtt)
2 db zöld csili
2 tk. római kömény
1 tk. asafoetida (másnéven: hing vagy ördöggyökér)
friss korianderlevél vagy petrezselyemzöld
só ízlés szerint
1/2 citrom leve

A lencsét megmossuk, só nélkül feltesszük főni. Forrás után sózzuk, és addig főzzük, még szét nem fő, közben a fehér habot leszedegetjük a tetejéről.

A retket vékonyan meghámozzuk és max. 5 cm hosszú vékony hasábokra vágjuk. A levelét, ha szép, zsenge, szintén felaprítjuk.
Egy kis serpenyőben kevés olajon kis lángon csonszot készítünk: megpirítjuk a római köményt, a karikákra vágott zöld csilit, majd megszórjuk egy kevés asafoetidával. (Vigyázzunk, nehogy odaégjen és megkeseredjen.)

A szétfőtt dalhoz hozzáadjuk a megpirított fűszereket, az 1 tk. kurkumát és sózzik, ha kell. Beledobjuk a retekhasábokat (és levelet) is és tovább főzzük, míg a retek megpuhul. Végül megszórjuk petrezselyemmel vagy korianderrel és kevés citromlével ízesítjük.

Chapatival vagy basmati rizzsel és egy jó chutney-val tálaljuk.