Ha rövidebb főzésmentes időszak után térek vissza a konyhába, biztos, hogy először kekszekkel, majd krémlevesekkel jelentkezem. Ezek aztán helyre tesznek lelkileg és újra felbuzog bennem a kreativitás. A múlt héten épp ilyen okból keresgéltem egy fej karfiolhoz valami jó receptet és rá is bukkantam a Bűvös szakácson erre a fantasztikusan selymes, kókuszos krémlevesre a Casa Moro-tól. Némileg egyszerűsítettem a receptet, nem szüttyögtem például barnított vajjal meg pirított fenyőmaggal, de így is nagyon finom lett.
Ennél a levesnél már csak az inspirál jobban, hogy süt a nap, az oviban minden reggel harkály kopácsol a fán és lehet terveket szőni a húsvéti menüről.

kókusztejes karfiolkrémleves

Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
2 ek. vaj
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
2,5 kk. római kömény
1/2 kk. őrölt fahéj

frissen őrölt bors
1 doboz kókusztej
2 dl víz vagy alaplé

A karfiolt megtisztítottam, megmostam, kisebb darabokra vágtam. A hagymákat is megpucoltam, felaprítottam.
Egy vastag aljú nagyobb fazékban megolvasztottam a vajat és amikor habosodni kezdett, hozzáadtam a póréhagymát egy csipet sóval. Kis lángon kevergetve jól megpirítottam.

Közben egy kis serpenyőben szárazon megpirítottam a római köményt (kis lángon, nehogy odaégjen és megkeseredjen), mikor már illatozik, jó. Utána mozsárban megtörtem.

A póréhoz hozzáadtam a felaprított fokhagymát, a római köményt, az őrölt fahéjat és további 5 percig pirítottam.
Ekkor belekevertem a karfioldarabokat, sóztam, borsoztam. Lefedtem és kb. 20 percig hagytam kis lángon párolódni. Közben néha megkevertem (és nagyon féltem, hogy lefog égni).

Levettem a fedőt, egy krumplinyomóval durvára törtem a karfiolt.  További 20 percig főztem fedő nélkül és időről időre áttörtem és megkevergettem (figyelni kell, mert odakaphat).

Végül felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel, és még főztem kb. 10 percig.
Botmixerrel pürésítettem és igazítottam a fűszerezésen.