Zsófinál a brunchon kóstoltam ezt a különleges gyümölcssalátát, ő pedig Smitten Kitchentől vette az ötletet. A friss almából-körtéből és szirupban megduzzadt aszalt gyümölcsökből álló desszertnek a vanília és a csillagánizs ad különleges aromát, ami engem nagyon megfogott. Azóta a tágabb családomon is teszteltem, ott nem aratott osztatlan sikert, de a kísérletező kedvűeknek biztos ízleni fog. Újabb pluszpont a csillagánizs-gyümölcs párosítás javára.

téli gyümölcssaláta

Hozzávalók:

3/4 bögre cukor
4 bögre víz
3 csillagánizs
1 rúd vanília félbevágva
8 szem aszalt sárgabarack
8 szem aszalt szilva (eredetileg füge)
1 citrom héja és leve
3 körte
3 alma
egy fél gránátalma

Egy kisebb lábasban feltettem a vizet és a cukrot főni, beledobtam a csillagánizst, a félbevágott vaníliarudat és a citromról lehántott héjdarabokat. Felforraltam és addig főztem, míg fel nem oldódott benne a cukor. Néhány percig hagytam hűlni, majd belekevertem a félbevágott aszalt gyümölcsöket. Hagytam teljesen kihűlni a szirupot.

Közben az almát és a körtét meghámoztam, kimagoztam és hosszában vékony szeletekre vágtam és egy tálban összeforgattam a citrom levével.

Miután a szirup kihűlt, egy nagy fedeles salátástálba öntöttem az almával-körtével együtt és lefedve éjszakára a hűtőbe raktam.

Másnap egy szűrőlapáttal kiszedegettem egy tálalóedénybe a gyümölcsöket ( a fűszereket eltávolítottam közülük), meglocsoltam egy kis sziruppal és megszórtam egy fél gránátalma magjaival.

Megjegyzés: a kihalászott vanília megszárítva felhasználható még házi vaníliás cukor készítéséhez (dugjuk egy üvegbe és temessük be porcukorral).