Eddig nem egészen úgy alakul az advent, ahogy elterveztük. A héten Pannival mindketten kidőltünk a sorból, nekem olyan a hangom, mint egy barnamedvéé, ő meg szimplán náthás és köhög. Így, hogy mesélni sem tudok, elég lassan telnek a napok. De a főzés mostanában nagyon érdekli Pankát, állítólag az oviban is egész nap főz, (az evés még mindig másodlagos:)), így a hétvégén összcsaládi kekszsütésbe kezdtünk, ami családterápiás szempontból sem utolsó vállalkozás. Nagy elégedetten díszítettünk ki két tepsi kekszet és megfogadtuk, hogy ez lesz a hétvégi program karácsonyig. A recept egyébként férjem német kolléganőjétől van, aki elsőként kezdte meg a sütiőrületet a munkahelyen (Adventzeit – Plätzchenzeit) és azóta minden nap visz be valaki házi sütit a kollégáknak.

karácsonyi készülődés

Karácsonyi vajas keksz

Hozzávalók egy nagy adaghoz:

25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só

Tetejére:

porcukor
citromlé
díszítőcukrok

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd folpackba csomagolva a hűtőbe raktam néhány órára. Utána kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. A kekszeket megkentem citromlével elkevert porcukorral és megszórtam díszítőcukrokkal.
Előmelegített sütőben 160 fokon sültek kb. 14 percet hagyományos módon.

A Gasztrotippen is készülünk már az ünnepekre. Írtunk egy nagy karácsonyi tervezőt a tudatos készüléshez, több könyvajánlót az ajándékválasztás megkönnyítésére, például az új Jamie-könyvről és Bereznay Tamás szakácskönyvéről is.
Jó böngészést, készülődést!