Lassan lendülök csak bele a rendszeres konyhai tevékenységbe, de szerencsére az augusztusi családi szüli- és névnapok finom kényszerítő erőként hatnak. Azért mégis ellenállok egy kicsit, és nem csinálok klasszikus szülinapi tortákat, csak könnyebb (és gyorsabb) sütiket. Az egyik ilyen alternatív torta volt ez a piskótarolád, mely még apukám elismerését is kivívta, pedig ő nem az a sütis fajta.

Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás szétválasztva
15 dkg cukor (7,5 dkg+7,5 dkg)
5 dkg cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:

1 kisebb üveg kivis piszkedzsem

 

A sütőt előmelegítettem 170 fokra, sütőpapírral kibéleltem egy tepsit.

A tésztához szétválasztottam a tojásokat. A fehérjéből két menetben habot vertem: először csak egy lágyat, aztán apránként beleszórva a cukor felét (7,5 dkg) tovább vertem, míg kemény és fényes lett.

A sárgájákhoz hozzáadtam a maradék cukrot és robotgéppel 5 perc alatt habosra vertem, majd hozzászitáltam a kakaóport és jól elvegyítettem.

Ekkor egy keverőlapáttal óvatosan beleforgattam a felvert fehérjét és a masszát egy habkártyával egyenletesen elterítettem a sütőpapíron téglalap alakban.

170 fokon légkeveréssel kb. 15 perc alatt készre sütöttem, majd azon melegében átraktam egy nedves konyharuhára, a sütőpapírt lehúztam róla, majd megkentem a dzsemmel és a hosszabb oldala felől feltekertem. Így hagytam kihűlni, tálaláskor megszórtam porcukorral és felszeleteltem.

Stahl Judit Csokis piskótaroládja alapján a Gyors édességekből.