Hétvégére apósomékhoz voltunk hivatalosak egy solymári kerti grillezésre. Én egy üdítő nyári salátával, egy libanoni tabbouleh-vel készültem az alkalomra, mert sejtettem, hogy ahol apósom a szakács, ott ipari mennyiségű hús készül és elkél egy könnyű köret. Megérzésem nem csalt, szombat este szalonnát és virslit sütöttünk nyárson, majd vasárnap délben irgalmatlan mennyiségű sütőben sült csirkemell következett. A képek ez utóbbit dokumentálják: apósom vékony krumpli- és vöröshagymakarikákból vetett ágyat egy regiment csirkemellfilének, melyekbe zsebet vágott és bacon szalonna szeletekkel bélelte őket. Végül kívülről is kaptak egy kis bacont és mentek a sütőbe. A tabbouleh-n kívül paradicsomsalátát ettünk mellé. Nagyon finom volt, de most egy hétig húsra biztos nem nézek.


Tabbouleh

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

30 dkg (előfőzött) bulgur
forró víz ( a bulgur térfogatának másfélszerese)

6-7 szem érett paradicsom
1 nagy csokor petrezselyem (tényleg nagy!)
5-6 zöldhagyma, esetleg egy kisebb vöröshagyma is
8 ek. citromlé
8 ek. olívaolaj
frissen őrölt bors

A bulgurt hideg vízzel átöblítettem, majd egy nagy tálba tettem és leöntöttem forró vízzel. Fedő alatt állni hagytam, hogy jól megszívhassa magát. Mikor már felvette az összes vizet, villával átforgattam, megsóztam és hűlni hagytam.

A paradicsomokat megmostam, félbevágtam, kimagoztam és a húsukat kis kockákra vágtam. A hagymát is felaprítottam (a zöldjéből is tettem bele), a petrezselymet is nagyon apróra vágtam.

Egy kis tálkában kikevertem az olajat és a citromlevet, megborsoztam, megsóztam (kész a vinaigrette). Végül a bulgurhoz kevertem minden hozzávalót és összeforgattam a vinaigrette-tel. Jól behűtve tálaltam.

Megjegyzés: Az eredeti tabbouleh arányaiban nagyon sok petrezselymet tartalmaz, emellett menta is van benne. Én nem szeretem a nagyon direkt petrezselyemízt, ezért csökkentettem a mennyiségét, a mentát pedig elhagytam.