Ma van a napja, hogy Nemisbéka felhívására 25 gasztroblogger anyuka, köztük én is egy-egy tepsi sütit bocsát licitre, hogy az így befolyt összegen hasznos ajándékokat vegyen a Lea anyaotthon lakói számára. Az anyák napi akcióról, mely mozgalommá szeretné kinőni magát a Segítsüti honlapján olvashatók részletek és kulisszatitkok.

Segítsüti logo

A licit a poszt megjelenésétől indul, a kikiáltási ár 1000 forint, és április 2-án éjfélkor ér véget. Kommentekben lehet licitálni. A szerencsés nyertes a végső árért cserébe megkapja ezen sütemény neki elkészített friss kiadását. Ha budapesti, személyesen is átveheti, ha nem, alternatív szállítási lehetőségek után nézünk.

Mit kell tudni a sütiről?

Az általam választott süti egy nagyon gazdag sütemény, édesszájúaknak ideális választás. Omlós tésztaalapon édes házi karamellkrém (tulajdonképpen egy dulce de leche), majd ezt megkoronázandó egy réteg csokibevonat. A képen látható verzió esetében tejcsokiból, de kívánságra étcsokiból is készülhet természetesen.

Licitre fel!:)

Segíts, hogy a közelgő anyák napja alkalmából segíthessünk az anyaotthonnak!

Az én Segítsütim: Milliomos szelet

Hozzávalók egy kisebb tepsihez:

A tésztához:
17 dkg liszt átszitálva
12 dkg vaj kis darabokban
5 dkg barna cukor
csipet só

A töltelékhez:
5 dkg vaj
(5 dkg barna cukor- elhagyható, nélküle is jó édes)
2 tubus cukrozott sűrített tej
csipet só

A tetejére:
15 dkg (ét)csoki

Kivajaztam, kiliszteztem egy szögletes sütőformát. A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az átszitált lisztet a vajjal és a cukorral, meg egy pici sóval gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Egy nagy hengert csináltam belőle és keresztben kb. fél centi vastag szeleteket vágtam le belőle, ezekkel béleltem ki a tepsit (egymáshoz nyomkodtam őket ujjal, hogy egyenletesen beborítsák, így megspóroltam a nyújtást). Utána betettem a tepsit kis időre a hűtőbe, majd a 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem (hagyományos üzemmód).

A töltelékhez egy kis lábosban feltettem a vajat, a cukrot és a sűrített tejet meg egy csipet sót és kis lángon, állandóan kevergetve forrásig melegítettem. Majd addig főztem továbbra is kevergetve, míg sűrűsödni nem kezdett és az edény falánál el nem vált, ha a fakanállal megkevertem. Ekkor megkentem vele a kisütött tésztaalapot és hagytam kihűlni.

Mikor a karamell már megszilárdult, a csokit kockákra törve forró vízfürdő fölött megolvasztottam, és rácsorgattam a karamellre, majd egy habkártyával egyenletesen eloszlattam rajta. Hagytam megszilárdulni, majd kis kockákra vágva kínáltam a sütit.