Rég nem jártam már főzőiskolai kurzuson, mivel a Gundel jóval a lélektani határ fölé emelte árait, Allen Diwan pedig nem nagyon hallat magáról mostanában. Megörültem hát a lehetőségnek, hogy részt vehettem Chef Maki, alias Maki Stevenson főzőiskolájának első tavaszi óráján. Ráadásul két bloggertárssal is volt alkalmam személyesen megismerkedni – Fűszeres Eszterrel és Mirelle-lel forgattam együtt a szakácskést. A tavasz első óráján ugyanis a késtechnika volt a téma, sőt merészen rögtön haladó késtechnika.

Késtechnika óra Chef Makinál

Szombat délután gyűltünk össze Chef Maki tágas, napfényes konyhájában, ahol nagy örömömre volt alkalmam a szakácskönyveit és a fűszerespolcát is szemrevételezni.
Egy nagy konyhaasztalt álltunk körül hatan, mindenki kapott egy kötényt, saját vágódeszkát és szakácskést, konyharuhát és egy kis pohárban mentás-citromos frissítőt. Az asztal közepén sorakozó zöldségek képezték a tananyagot. Két óra leforgása alatt megtanultuk többek között, hogy kell répát julienne-re és batonnet-ra vágni, milyen az a brunoise-ra aprított vöröshagyma, hogyan filézzünk narancsot, hogy készül a paradicsom héjából rózsa, hogyan díszíthetjük a tökfőzeléket újhagymával, mi az a tourné kés, hogyan hámoznak a japánok (ezt többen bojkottáltuk, annyira nehéz:)), sőt arra is fény derült, miért éri meg 2000 forintos Jamie-hámozót venni (bár ebben a kérdésben azért megoszlottak a vélemények).

Chef Maki és a hámozók
Chef Maki és a hámozók

Levezetésképpen megkóstolhattunk több Maki által készített finomságot, egy kis tál  gyömbéres sárgarépakrémlevest, négyféle isteni pástétomot és két reformsüteményt (egy banánkenyeret meg egy diós-mandulás kekszet) és beszélgettünk még egy fél órát.

Maki noha japán, szakácsművészetet pedig New York-ban tanult, nagyon jól beszél magyarul és kedélyes, közvetlen stílusban tanít. A tananyag összeállításában a használhatóság, praktikum volt a fő szempontja, a mindennapos főzéshez szeretne új impulzusokat adni.

A tavaszi szemeszter részletes programjáról, időpontokról, árakról a blogján lehet olvasni.