A hétvégén már edzettünk kicsit Pankával a karácsonyi kekszkészítési akcióra. Még nem a karácsonyi illatokon volt a hangsúly, csak a helyes technika elsajátításán.:) Beüzemeltük a Mammától kapott Spekulatius-formát is (erről majd még később), és minden nagyon jól sikerült. Panni élvezte a szaggatást, azt még jobban, hogy lopkodhat a nyers tésztából.
A tészta alapja a már többször kipróbált 1 tészta – 50 keksz alapreceptje, az ízesítés viszont egyéni ötlet: szezámmag és őrölt fehércsoki. Halvaimádó férjemnek akartam vele kedvezni, mondtam neki előre, figyeld meg, ennek halvaíze lesz. Be is jött a jóslat, finom lett nagyon, mindenki elégedetten majszolta. Kekszgyártás folytatódhat!

Halva-keksz, Panni

Hozzávalók:

6 dkg szezámmag
5 dkg fehércsoki
7,5 dkg nádcukor
20 dkg liszt átszitálva
1/4 tk. só
1 tojás
10-11 dkg hideg vaj darabokban

A fehércsokit kis kockákra tördeltem és az aprítógépben finomra őröltem. Az összes hozzávalót egy mély tálba tettem és kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Most nem volt elég a 10 dkg vaj, adtam még hozzá egy keveset, hogy összeálljon a tészta. Egy nagy gombócot formáztam belőle és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tettem. Utána vékonyra kinyújtottam, kiszaggatuk és sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon hagyományos módon kb. 14 perc alatt megsütöttem. (Akkor jó, ha az alja már világosbarna).