Egy szép darab sovány angolszalonnával kellett valamit kezdenem a napokban, mert már nem nagyon emlékeztem, mihez is vettem. Találomra belelapoztam az egyik receptmagazinomba, és megakadt a szemem egy quiche lorraine recepten. Bár az újságban nyers sonka szerepelt a hozzávalók között, gondoltam az angolszalonnámnak ez épp megfelelő végállomás lesz (tekintve, hogy a quiche lorraine, azaz lotharingiai lepény eredetileg szalonnával készül). Tapasztalatból már tudtam, hogy egy quiche mellé nem árt valami zöldféle kísérőnek, így saláta is készült – hogy milyen, hamarosan az is kiderül.

quiche lorraine

 

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű piteformához :

A tésztához:

25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
csipet só

A töltelékhez:

20 dkg angolszalonna
2 dl tejszín
4 tojás
15 dkg reszelt sajt pl. gouda vagy ementáli
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 ek. friss aprított zöldfűszer pl. petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

A tésztához valókat kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, gombóccá formáljuk. Fóliába csomagolva 1-2 órát a hűtőben pihentetjük.

Közben az angolszalonnát csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a fokhagymát, a zöldfűszert és a vöröshagymát felaprítjuk.
A tejszínt és a tojásokat elhabarjuk, hozzáadjuk a sajtot, a hagymákat és a zöldfűszert. Sózzuk-borsozzuk (vigyázzunk a sóval, mert az angolszalonna is sós – nem kell sok bele.)

A tésztát kinyújtjuk (ha ez nehézséget okoz, akkor Jamie-módra keresztben vékony lapokat vágunk le belőle és a lapokat egymáshoz dolgozva kibélelünk vele egy kivajazott piteformát, úgy, hogy pereme is legyen.)
180 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a tésztát, majd megszórjuk a szalonnával és ráöntjük a sajtos masszát. Kb. további 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha a töltelék megszilárdult). Ha a teteje közben nagyon barnulna, sütőpapírral takarjuk le.
Zöldsaláta kíséretében langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Forrás: TV Paprika magazin 2007/szeptember