Rég nem volt már ilyen laza délelőttünk: mozizás és ebéd kettesben, mint a régi szép időkben. Az apropót az a tény szolgáltatta, hogy ma volt 7 éve, hogy először randiztunk. Azaz ahogy mondani szoktam: „ma van 7 éve, hogy járunk”, ami biztató a házasságunk szempontjából – túl vagyunk a kritikus hetedik éven.:-)
Először valami puccos étterem volt betervezve, aztán inkább a kultúrprogram mellett döntöttünk: egy jó mozifilm, aztán tapas.

Dan és a szerelem - Dan in Real LifeA képet innen kölcsönöztem.

 

 A film, amit néztünk egy könnyed, de nem szirupos kisköltségvetésű amerikai vígjáték Dan és a szerelem címmel. Főszereplője, Dan (Steve Carell) egy fiatal özvegyember, aki egyedül neveli három lányát és a felesége halála óta nem randizott. Egészen addig, míg a szokásos éves nagy családi összejövetelre tartva összefut a könyvesboltban egy titokzatos, vonzó nővel (Juliette Binoche). Szerelem első látásra, ami biztató ennyi év szünet után, csak porszem kerül a gépezetbe: a nőt hamarosan mint öccse új barátnőjét látja viszont…
Ettől kezdve nagyjából egy helyszínen, a szülői házban folyik a cselekmény, feszült és humoros jelenetek váltakoznak nagyon hangulatos zenei aláfestéssel és miközben Dan-nek szurkolunk, egy nem mindennapi családi ünneplésnek is szemtanúi lehetünk.
Romantikázáshoz ideális film, pasik számára is szerethető, és utána lehet róla beszélgetni.

Márton Söröző - Tapería de Sergio, tapas tál

Miután hősiesen ellenálltam és nem kóláztam-popcornoztam a moziban, a film után a Márton utcai Márton Sörözőbe siettünk (a Nagyvárad tér és a Klinikák között található), hogy kipróbáljuk Sergio, az uruguayi tulajdonos tapasait. A hely tényleg söröző, se nem több, se nem kevesebb. Sergio épp házon kívül volt, így egy lelkes középkorú hölgyhöz volt szerencsénk. Teával és ásványvízzel indítottunk, Dallmayr zöld teát kaptam (!), fémkannában forróvíz, benne a filter,  több csészére elegendő mennyiség.
A kb. 12-es listáról  4 féle tapast választottunk: húsgombócok paradicsommal (4 darab), mexikói tacos (2), uruguayi chorizó (4 kis darab) és sonkás-fokhagymás töltött gomba (4) sorakozott a tálcán salátaágyon és noch dazu kaptunk egy empanadat is a hölgy ajándékaként. Pirított paradicsomos kenyér is járt mindezek mellé, ugyan bolti toastkenyér, de nem is vártunk mást. Minden étel kellően karakteres és fűszeres volt, a chorizo és a gomba ízlett a legjobban, a taco is korrekt, az empanada frissen kisülve jobb lett volna.
Desszertjük kétféle szokott lenni: flan dulce de lechével és sajttorta, de a flan sajnos épp elfogyott. Viszont volt palacsinta, kérésünkre dulce de lechével töltve, amiből fejenként egy bőven elég, mert nagyon tömény, de isteni!!!

palacsinta, kérésünkre dulce de lechével töltve

A tapasokhoz egy-egy pohár chilei merlot volt a kísérőnk, így fizettünk borravalóval 3800 forintot.
A tapasokon kívül napi menü is kapható hagyományos, magyaros ételekből, a vendégekből ítélve az is népszerű a környéken.

Márton Söröző
Las Tapas de Sergio
IX. ker. Márton utca 35.
Tel.: 06-20-938-3554