Még a babsalsaleves után ettük ezeket a töltött tortillákat, azaz quesadillákat, csak most jutottam el a posztolásukhoz. Ezúttal még kukoricalisztes tortillát sütöttem, de azt hiszem, legközelebb áttérek a búzalisztes verzióra. A tervezési fázisban Chili és Vanília és Lila Füge írásából merítettem ihletet. Végül jó kis mexikói ebéd kerekedett belőle.

 

sajtos quesadilla paradicsomos babsalsával

 

Sajtos quesadilla

Hozzávalók 8 tortillához:

10 dkg búzaliszt (nálam tönköly)
40 dkg kukoricaliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. só
65 ml olaj
kb.2,5 dl langyos víz

A tortillához egy keverőtálba szitáltam a kétféle lisztet, hozzáadtam a sót és a sütőport, és az olajjal meg a víz felével a robotgép dagasztófejével labdává dolgoztam. Közben folyamatosan adagoltam a vizet. Kitartónak kell lenni, ebből a lisztmennyiségből kb. 15 perc után lett ruganyos tészta. A tésztát utána 8 egyenlő részre osztottam, kis korongokat formáltam belőlük és nedves konyharuha alatt 30 percet pihentettem őket. Utána mindegyiket 2-3 mm vastagra nyújtottam és teflon serpenyőben mindkét oldalát megsütöttem.

A töltelékhez:

15 dkg reszelt sajt (pl. Gouda)
apróra vágott paradicsom (mag nélkül)
apróra vágott vöröshagyma

A vöröshagymát 2 evőkanál vajon  karamellizáltam, azaz addig pirítottam kis lángon, gyakran kevergetve, míg aranyszínű nem lett. Egy tortillát megraktam a hagymával, paradicsomot és sajtot is szórtam rá, majd befedtem egy másik tortillalappal. Forró teflon serpenyőben addig sütöttem, míg a sajt meg nem olvadt benne.

Babsalsa

Hozzávalók:

kb. 8 dkg főtt vörösbab/feketebab pürésítve (lehet konzervből is)
3 paradicsom lehámozva, felkockázva
1 kicsi vöröshagyma/lilahagyma felaprítva

frissen őrölt bors

Tálaláshoz: tejföl

A babpürét elkevertem a felkockázott paradicsommal és a reszelt vöröshagymával, majd megsóztam, borsoztam.
Tálaláskor tejfölt is halmoztam a tetejére, így ettük a sajtos quesadillák mellé.