A hétvégén családi összejövetel volt nálunk, szüli- és névnapokat ünnepeltünk, így végre volt alkalmam ezt a rég kijegyzetelt tortát kipróbálni. Biztos, hogy fogom még sütni, nagyon finom lett, még Panka is lelkesen követelte, hogy „Tóta, tóta!”, ami tőle nagyon szokatlan viselkedés.:) A menü egyébként perzsa joghurtlevesből, Madras Chicken Curryből és basmati rizsből, mogyorótortából és fahéjas fagyiból állt. Nyamm.:)

 

 

Hozzávalók:

12 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
4 tojás szétválasztva
1 narancs reszelt héja
3 dkg liszt
12,5 dkg törökmogyoró
12,5 dkg ricotta
2 ek. darált mák
csipet só

A tetejére díszítésnek:
2 ek. narancslekvár (vagy barackdzsem)
5 dkg étcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (később a sütés közben mérsékeltem 170-re). Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és a hűtőbe tesszük.

A mogyorót szárazon megpirítjuk és finomra őröljük.
A vajat a robotgéppel a cukorral együtt fehéredésig keverjük, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, aztán megy bele a narancshéj, a liszt, a ricotta, a mogyoró és a mák. Végül a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk, de azt már kézzel egy keverőlapát segítségével.
A tésztát beleöntjük a tortaformába, elsímítjuk és légkeveréssel 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

A narancslekvárt elkeverjük 3 ek. vízzel és felforraljuk. Megkenjük vele a tortát. Miután kihűlt, egy nagylyukú reszelővel étcsokiforgácsokat reszelünk rá.

Megjegyzés: a normál méretű kerek kapcsos formában sütve elég laposka lett a torta, érdemes vagy duplaadagot (esetleg másfelet) csinálni, vagy kisebb formában sütni. Mondjuk az ízét ez nem befolyásolta.:)

Jamie Oliver receptje a Jamie konyhája című könyvből.