Arról már írtam, hogyan ünnepeltük idén a házassági évfordulónkat, de a Donatella’s Kitchenben tett látogatás előhívta a régi emlékeket is, nevezetesen a 2. évfordulót. Akkor még blog sehol nem volt, a gasztromániám is csak csírájában volt meg, mégis egymástól függetlenül nagyon találó ínyenc ajándékkal leptük meg a másikat. Én egy borkóstolásról szóló könyvet vettem Patriknak, míg ő a legnagyobb titokban megszervezett egy borvacsorás esti hajókázást a Dunán. Ez tudat alatt már a blog felé vezető első lépés lehetett, a fogásokat ugyanis végigfényképeztük.

A mi vacsoránk a soproni Lővér Pincészet boraira épült. Nagyon kellemes este volt, a Balfi Shiraz Cuvée-t azóta is emlegetjük, annyira ízlett. A fogások finomak voltak, bár némelyik kicsit langyosan került a tányérra, remélhetőleg ezt a hibát azóta kiküszöbölték. Az éjszakai kivilágított Budapest látványa lenyűgöző ebből a nézetből, arra viszont lélekben készülni kell, hogy a hajó mozgását meg kell szokni. Arra is számítsunk, hogy az est végén lehetőség van a kóstolt borok megvásárlására.

A Mahart borhajója minden évben június 5. és október 30. között közlekedik minden hét csütörtökén. A Vigadó térről indul 20 órakor és 22 órakor fut be a kikötőbe. Az aktuális borvacsorákról itt található több információ.

Ételek, italok a Borhajón

Borhajó – 2005. július 14. – a Lővér Pincészet borvacsorájának menüje
(zárójelben a kóstolt borok)

Citromosra pácolt fogascsíkok roppanós, friss salátalevelek között, mézes-bodzás zöldcitromos dresszinggel
(Soproni Királyleányka 2004)

Meleg jércepástétom rózsavirágraguval (gomba, kapribogyó, karotta, tejszínes kötés, rózsaszirmok) málnaecetes rosé-redukcióval
(Soproni Kékfrankos Rose 2004)

Francia borjúragu aszalt cseresznyével, meggyel és szilvával főzve, kuszkusszal körítve
(Soproni Kékfrankos – Balfi 2002)

Szarvassült hercegnőburgonyával és pikáns erdei gyümölcs mártással
(Balfi Shiraz Cuvée 2003)

Kajszibarackpuding vaníliaöntettel
Késői Zöldveltelini – Causbruch 2002)

Esti látkép, Budapest, Gellért-hegy, Duna