Imádom a zöld színt, a leveseket nem különben, így nem volt kérdés, hogy ezt a levest ki kell próbálnom. Nem főztem még autentikus paradicsomos minestronét, de ez alapján az egyszerűsített változat alapján azt mondom, hogy az is nagyon jó lehet. Remélem senki nem botránkozik meg a parmezán mellőzésén, de a füstölt gomolya sem megvetendő, higgyétek el.

zöld minestrone

Hozzávalók:

1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 tk. szárított zsályalevél (még jobb a friss)
30 dkg krumpli
2 l víz (vagy zöldségalaplé)
30 dkg zöldbab
1 közepes cukkini

Levesbetétnek:
száraztészta (pl. rizsszemtészta)
egy darabka parmezán vagy füstölt gomolya lereszelve

Előkészületek: A hagymákat megtisztítottam, apróra vágtam. A krumplit is megmostam, meghámoztam, falatnyi kockákra vágtam. A cukkinit meghámoztam, hosszában félbevágtam, majd felkarikáztam, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra szeleteltem.

Az olajon először üvegesre pirítottam a kétféle hagymát, majd megszórtam a zsályával, hozzáadtam a krumplikockákat, összeforgattam, majd felöntöttem 2 liter vízzel. Forrástól számítva kb. 10 percig főztem kis lángon, majd hozzáadtam a cukkinit és a babot is. Jól megsóztam és fedő alatt tovább főztem. Mikor már majdnem megpuhult minden zöldség, beleszórtam a rizstésztát és pár perc alatt puhára főztem.
Tálaláskor reszelt sajttal (parmezán hiányában füstölt gomolyával) szórtam meg a levest, ami igazán jót tett neki.

Forrás: Viva! 2008/7.