Az idei nyár nagy felfedezése számomra a hideg sós leves mint műfaj. Eddig hideg levesről csak a gyümölcslevesekre asszociáltam, de mióta kipróbáltam a gazpachot, új távlatok nyíltak. Ettől a spenótostól sem kell megijedni, a spenótnak nincs markáns íze, a fűszerezése meg tőlünk függ. Nekem van itthon sózott medvehagymám, így azt tettem bele, de gondolom kiváltható fokhagymával is (akár a végén, frissen beleturmixolva).

tejfölös spenótkrémleves

Hozzávalók:

1 kisebb vöröshagyma
kevés olaj
2,5 ek. liszt
7,5 dl víz
1 pohár tejföl
25 dkg spenótpüré (mirelit)
2 tk. sózott medvehagyma

frissen őrölt bors

A hagymát megtisztítottam, felaprítottam és kevés olajon üvegesre pirítottam. Utána megszórtam 2,5 ek. liszttel, elkevertem, világosbarnára pirítottam, majd felöntöttem 7,5 dl hideg vízzel és csomómentesre kevertem.10 perc főzés után hozzáöntöttem a tejfölt is, majd belekevertem a felengedett spenótot és a medvehagymát. Felforraltam és kis lángon hagytam kb. 5 percig főni. Kóstolás után sóztam, de csak óvatosan, mert a medvehagyma is sós. Hagytam kihűlni és úgy hidegen ettük.

Megjegyzés: természetesen készülhet friss spenóttal is, akkor fel kell aprítani előtte apróra a leveleket és esetleg a végén turmixolni.

Forrás: Le Menu 2007/4.