A napokban elkapott a vágy, hogy mexikóit főzzek. Eddig csupán a Zsófi-féle fajitával büszkélkedhettem, na meg kipróbáltam Lila füge tortillareceptjét, ideje volt hát további kísérletekbe kezdeni. A Salsák című könyvet hívtam segítségül, melyben egyébként szinte az összes recept nagyon inspiráló, és egy krémlevesre esett a választásom. Ez a babsalsaleves, azaz salsával ízesített babpüréleves ízvilágában nem áll távol a magyar konyhától sem, mikor a salsát csináltam hozzá, mintha lecsót főztem volna. Kellemes savanykás leves lett belőle, langyosan is fogyasztható. Még Panka is evett belőle lelkesen.  Úgy tűnik a puristából világkonyhafanatikus lett: legutóbb a kínai pirított tészta nyerte el ennyire a tetszését.
Meglepő fordulat még: a fotót magam készítettem!!! A zöld keret és a négyzetalak hívatott jelezni, hogy ez az én művem.

 

babsalsaleves

 

Hozzávalók 4 kicsi vagy 2 nagyobb adaghoz:

12-15 dkg adzukibab (eredetileg fekete bab)
1 babérlevél
víz

A salsához:
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 zöldpaprika (eredetileg: 4 kis zöld chilipaprika)
20 dkg paradicsom
8 dkg füstölt húsos szalonna
2 ek. olaj
20 dkg tejföl

frissen őrölt fekete bors
szárított oregánó

Tálaláshoz: zöldcitrom, tortilla

A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk. (A pontos mennyiséggel azért vagyok bajban, mert 20 dkg-ot főztem meg, de egy kis részéből babsalsát csináltam mártogatni.) Másnap feltesszük főni a babérlevéllel annyi vízben, hogy ellepje. Mikor felforrt a víz, leöntjük róla, felengedjük újra hideggel és folytatjuk a főzést (tesszük mindezt a pukkmentes bab reményében:)), míg puha nem lesz (kuktában gyorsabb, amúgy türelemjáték).
Mikor puhára főtt, hagyjuk kicsit hűlni, kivesszük belőle a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük.
A salsához a hagymákat felaprítjuk. A paprikát kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, a paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és szintén felkockázzuk. A szalonnát kis darabokra vágjuk és a 2 ek. olajon megpirítjuk. Mikor már kisült nagyjából a zsírja, hozzáadjuk a hagymákat, üvegesre pároljuk, majd a paprikát és a paradicsomot is beledobjuk. Megsózzuk és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Utána hozzáöntjük a tejfölt, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, csipet oregánóval ízesítjük, majd a babpürét is belekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen (mint egy krémlevesnél), és összeforraljuk.
Tálaláskor zöldcitromlével ízesítjük és tortillát adunk mellé.

Forrás: Kay-Henner Menge/Claudia Schmidt: Salsák