Nyugalom, nem a napokban készült, 35 fokban, csak most jött el az ideje, hogy feltegyem. Újabb lépést tettem a kelt tészták rögös útján és bár sikerült nagy kakaós monstrumokat létrehoznom, szemben phzs decens kis csigáival, mégis nagyon elégedett és büszke voltam. A recepthez a Papírgaluska hozta meg a kedvem, de valójában phzs-t dicséri. Nála a receptleírás mellett fényképes dokumentáció is tanulmányozható.

kakaós csiga

Hozzávalók 16 darabhoz:

kb. 4 dl tej
2 szem kockacukor
3 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 tojás
1 tk. só
5 dkg vaj megolvasztva

A töltelékhez:

10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
2-3 ek. cukrozatlan kakaópor

A tejet meglangyosítjuk, a felében feloldjuk a kockacukrokat és belekeverjük az élesztőt, majd hagyjuk felhabosodni.

A lisztet elkeverjük a sóval, az 5 dkg porcukorral, beleütjük a tojást és az élesztőt hozzáöntve a robotgép dagasztókarjával közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Közben az olvasztott vajat is hozzáadjuk. A maradék tejből öntünk hozzá, ha kell.
A tésztát megszórjuk liszttel és letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük (a duplájára).

Közben töltelékhez kikeverjük egy tálban a vajat, a porcukrot és a kakaóport.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, nagy téglalappá kinyújtjuk, megkenjük a kakaós töltelékkel, feltekerjük és egyenlő szárú trapézokra felvágjuk. A trapézokat az alapjukra ültetjük és középen kicsit benyomjuk. Langyos cukros tejjel megkenjük őket és előmelegített sütőben 175 fokon szép barnára sütjük.

Megjegyzés: gyakorlatlan kelt tészta-készítőként kicsit bajban voltam a “közepesen lágy tészta” kitétellel. Végül a pizzatészta és a DNK állaga közé kalibráltam. Kicsit nehezen kezelhető tömeg lett, de az eredmény állagra teljesen jó. A robosztus alkat viszont nem tudom, minek köszönhető.:)