Nemrég meg akartam lepni húgomat egy kis zabpelyhes keksszel. Az egyik Stahl-receptet szemeltem ki, mondván az megbízható, tutira mehetek. Hát ezúttal hiba csúszott a gépezetbe, a tészta túl lágy lett és cukros, összefolyt az egész a tepsiben. A második adag sem lett sokkal jobb, pedig ahhoz tettem még lisztet. Így a kukában végezte a csapat, húgomnak pedig be kellett érnie a retrósütivel. De aztán pár nappal később megláttam Peppernél a zabpelyhes kekszeket és adtam még egy esélyt magamnak. Miután konstatáltam, hogy csak teljes kiőrlésű liszt van itthon, kicsit változott a recept, de így is nagyon jó lett, ismétlésre érdemes.
Azt már csak utólag vettem észre, hogy az eredeti receptben földimogyoró van, míg én bokormogyorót használtam.
A recept egyébként abszolút bababarát, a csokiparások aszaltgyümit használjanak csoki helyett. A kis purista eszén persze nem tudtam túljárni, a gombostűfejnyi mogyidarabokat sorra tolta ki a nyelvével a szájából. A többi rész viszont jól csúszott szerencsére.:) 

zabpelyhes-mogyorós keksz

Hozzávalók:

1 tojás
8 dkg nádcukor
12 dkg vaj felolvasztva
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg zabpehely
6 dkg mogyoró megdarálva
5 dkg fehércsoki kis kockákra vágva
12 csepp keserű mandula aroma

A tojást a cukorral robotgéppel habosra kevertem, majd belecsorgattam a langyos vajat. Végül keverőlapáttal beleforgattam minden további hozzávalót. Az így kapott sűrű masszából kézzel diónyi golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Villával lelapítottam őket, majd előmelegített sütőben 180 fokon hagyományos módon 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttem.