Őszintén szólva még soha nem készítettem mousse-t, mert mindig olyan recept akadt az utamba, amiben a tojásfehérje nyersen domborít, és attól én mostanában félek. (Ez a félelem – belátom – irracionális, gyerekkoromban még lelkesen kanalaztam a felvert nyers cukrozott tojássárgáját.) Tim új könyvében viszont megláttam ezt a pofonegyszerű verziót és miután kiderítettem, mi lehet a Schmand nevű hozzávaló (tejföl, legalábbis szerintem), gyorsan meg is csináltam, majd gyorsan meg is ettük. Ismétlés várható, mert bevált a recept.

fehércsokimousse

Hozzávalók 5-6 kis tálkához:

20 dkg fehércsoki
20 dkg 20 %-os tejföl
1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 tk. házi vaníliás porcukor
30 dkg habtejszín

A csokit vízfürdő felett megolvasztjuk. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon alatta, mert akkor kásásodhat. Utána hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük el a tejföllel és a vaníliával. A tejszín kb. 1/3 részét keverjük hozzá, a többit verjük habbá és óvatosan forgassuk bele a kb. kézmeleg csokis keverékbe. Töltsük kis tálkákba és hűtsük be min. 3 órára.
Friss gyümölccsel, pl. eperrel tálaljuk.

Tim Mälzer Kochbuchja alapján.