Kezdenem kellett valamit egy tojásfehérjével, s bár az ismert tévészakács módszere is nagyon szofisztikált, mégis inkább úgy döntöttem, hogy kipróbálom a többek által istenített sablé Viennois kakaós változatát a Szakácsok könyvéből. Ízbolygó már kinevezte álomkeksznek és nagyon egyet kell vele értenem, ilyen könnyű, omlós, egyben ropogós keksz nincs is.

kakaós sablé Viennois

Hozzávalók 40 darabhoz:

26 dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 nagy tojásfehérje
2 csipet só

A lisztet és a kakaót egy tálba szitáljuk. A vajat a porcukorral robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a fehérjét és a sót is. 1 percig keverjük, majd fokozatosan mehet bele a kakaós liszt is. Ekkor már ne keverjük sokáig, csak amíg homogén lesz. Folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük. Kb. 1 óra múlva kivesszük, egy nagy folpackdarabon rudat formálunk belőle (kb. akkora átmérőjűt, amekkora kekszeket szeretnénk), betekerjük és megint behűtjük. Én egy éjszakát bent tartottam a hűtőben, másnap reggel kb. 1 cm-es korongokat vágtam le belőle és sütőpapírral borított tepsire rakosgattam őket. Hagyjunk némi távolságot köztük, mert megnőnek!
180 fokos sütőben, hagyományos módon kb. 15 perc alatt elkészültek.

Ajánlott irodalom a témához:

Ugyanez Fűszeresnél nyomózsákos verzióban.
Zsófinál tortaalapként is működött.
A vaníliás változat pedig Anánál, Ízbolygónál és Grenadine-nál tanulmányozható.