Erre a lombard süteményre a La Cucina Italiana  német nyelvű számában bukkantam nemrég. Olyan, mintha a skótok shortbreadét keresztezték volna a német Streuselkuchennel. Állagra az előbbire hasonlít: morzsálódós vajas keksz, melyet eredetileg nem vágnak, hanem kézzel törik darabokra és úgy mártogatják mondjuk egy pohár finom desszertborba. De tea vagy kávé mellé is finom kíséret.

Torta Sbrisolona

Hozzávalók egy kerek tortaformához:

10 dkg mandula felaprítva
10 dkg rizsliszt
10 dkg búzaliszt
5 dkg kukoricaliszt
pici só
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája

Egy nagy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a hozzávalókat, hogy egyenletes, kemény tésztát kapjunk. Egy nagy gömböt formázva belőle folpackba csomagoljuk és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Másnap a tésztát egy nagy lyukú reszelőn a kivajazott tortaformába reszeljük, lehetőleg egyenletes vastagságban, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.

Forrás: La Cucina Italiana 2008/2.