A tegnapi indiai ebédről maradt mára egy kis illatos főtt jázmin rizsünk, kezdenem kellett hát vele valamit. Már hetek óta keleti hangulatban vagyok, így hamar eldőlt, hogy sült rizs lesz belőle keleti ízesítéssel. A recept az indonéz nasi goreng irányába mutat, de erősen leegyszerűsített verzió, jó kis 10 perces gyors vacsora. Más zöldséggel vagy hússal is turbózható a lehetőségektől függően.

Főtt rizsből sült

Hozzávalók:

2 csésze (kb. 5 dl) főtt rizs
1 vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 kisebb sárgarépa lereszelve (nagylyukú reszelőn)
kevés olaj

A mártáshoz:
3 ek. sötét szójaszósz
1 ek. világos szójaszósz
1 ek. sűrített paradicsom
1 ek. rizsecet/fehérborecet

Az omletthez:
1 tojás

Olajat hevítünk egy teflon serpenyőben és a felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Közben kis idő múlva a fokhagymát is hozzáadjuk, majd mehet bele a reszelt répa is. Kevergetve kicsit megpirítjuk, majd rázuttyintjuk a főtt rizst is, kevergetve kicsit pirítjuk, majd nyakon öntjük a mártással. Kicsit kevergetjük és kész is.
Egy másik serpenyőben kevés olajon a villával elhabart tojásból omlettet sütünk. Palacsintaszerűen feltekerjük és vékony karikákra vágjuk. Tálaláskor megszórjuk vele a sült rizst.
Aki csípősen szereti, a rizshez keverhet sambal oeleket (indonéz csipős paprikakrém) vagy magyar erős pistát is.