Hirtelen jött ihlet szülte a pályaművet, ugyanis mikor már kezdtem kétségbe esni, mert semmi jó nem jutott az eszembe, váratlanul kaptunk anyukáméktól sütni való hurkát-kolbászt, meg egy fej lilakáposztát kíséretnek. Mivel férjem nem rajong a köménymagos dolgokért, a klasszikus feldolgozás szóba sem jöhetett, elkezdtem hát böngészni a szakácskönyveket. Végül a telefonkönyv nagyságú, enciklopédikus német Kochen! című könyv lett a segítségemre, és némi módosítás után a következő köret született belőle.

VKF XIII.- Almás-szilvás lilakáposzta

Hozzávalók:

1 kisebb fej lilakáposzta
1 lilahagyma
2 ek. olaj
1 dl víz
2 ek. almaecet
1/2 tk. só
2 tk. barnacukor
3 ágacska kakukkfű
2 savanykás alma (pl. jonatán)
2 marék aszalt szilva
1 ek.. erdei gyümölcsös dzsem
1 ek. vaj
1 ek. málnabalzsam (ennek hiányában balzsamecet)

Először a lilakáposztát intézem el: lefejtem és kidobom a külső, vastag levélréteget, levelekre bontom, megmosom, majd minden darabból kivágom a kemény részeket, végül a használható darabokat vékony csíkokra vágom.
A lilahagymát meghámozom, félbe vágom, majd vékonyan felszeletelem. Olajat hevítek egy serpenyőben, rádobom a hagymát és üvegesre pirítom. Utána hozzákeverem csíkokra vágott káposztát, beleöntöm az almaecettel elkevert vizet, megsózom, megcukrozom, beledobom a kakukkfűlevélkéket. Fedő alatt, kis lángon megpárolom az egészet, közben néha megkeverem. Ízlés dolga, mennyire puhára pároljuk, én al dentére készítettem.
Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, felkockázom, az aszalt szilvát pedig kisebb darabokra aprítom. Hozzáadom a káposztához, belekeverem a gyümölcslekvárt is és kb. 5 percig párolom. Végül beleforgatok 1 ek. vajat, 1 ek. málnabalzsamot és elzárom a gázt.

A köret szín-és ízvilágában a lilahagymalekvárt idézi, csak annál ropogósabb, és külsőre is tetszetősebb az alma-káposzta kontraszt miatt.

Inspiráció: Kochen! Das Gelbe von GU

A málnabalzsamért pedig külön köszönet Mammának! 🙂