Klasszikus házias desszert vagy inkább második fogás egy jó leves után. Gyerekkorom egyik kedvence a palacsinta mellett, így most is anyukám utasításait ötvöztem Horváth Ilonka veretes soraival, így született az alábbi recept. Tartottam magam Horváth I. rizsmennyiségéhez,  amit utólag megbántam, mert túl hamar elfogyott, így legközelebb duplázom a mennyiséget.

 

Rizsfelfújt 

Hozzávalók 2 személyre:

12 dkg rizs
1/2 l tej
1 dl víz
csipet só
2 ek. cukor
2 tojás
1 ek. cukor
5 dkg vaj megolvasztva
1 citrom reszelt héja
1 marék aszalt sárgabarack felaprítva (lehet mazsola is)
Tetejére: házi baracklekvár

A rizst feltesszük főni a vízzel elkevert tej egy részében, megsózzuk, megcukrozzuk. Több részletben adjuk hozzá a maradék tejet, hogy nehogy túl híg tejberizst kapjunk. Mikor már megpuhult (de nem főtt péppé), hagyjuk kihűlni.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat az 1 ek. cukorral és az olvasztott vajjal és a citromhéjjal elhabarjuk, majd beleforgatjuk a már kihűlt rizsbe.
A fehérjéket kemény habbá verjük és az aszalt gyümölccsel együtt óvatosan a rizses masszába forgatjuk. Kivajazott tepsiben vagy jénaiban 160 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már kicsit megbarnult és itt-ott ropogós.
Baracklekvárral tálaljuk.