Mikor először olvastam Gabojsza kiírását, kicsit tanácstalan voltam, mert mint sokan a bloggerek közül, mi sem rajongunk a tengeri herkentyűkért. Mentő ötletként aztán hamar beugrott, hogy mostanában mennyire megszerettük a koktélrákot a karfiolsaláta kapcsán. Ebbe az irányba indultam el, sokat törtem a fejem és egészen máig úgy gondoltam, hogy tejszínes rákot készítek mexikói salsával. Ma délelőtt viszont férjem meglepett egy kis receptfüzettel, amiben az első, amin megakadt a szemem egy koktélrákos tésztaétel volt. A recept eszembe juttatta a húgoméktól kapott olasz fűszerkeverékemet is, melynek chilis-fokhagymás íze jól passzol a rákhoz. Innen már egyenes út vezetett az alábbi tésztaételig.

VKF XII. - Citromos-chilis spagetti koktélrákkal

Hozzávalók 2-3 személyre:

25 dkg spagetti
1 dl olívaolaj
1 ek. aglio olio e peperoncino szárított fűszerkeverék vagy helyette chilipehely, aprított  petrezselyem és aprított fokhagyma keveréke
1 citrom reszelt héja
3-4 ek. a tészta főzőlevéből

20 dkg fagyasztott koktélrák
2 piros chili vagy más erős paprika kimagozva, felaprítva
2 duci gerezd fokhagyma apróra vágva

frissen őrölt fekete bors
olívaolaj

1 citrom leve

Az olívaolajban elkeverjük a fűszerkeveréket és a citromhéjat. Egy nagy fazék sós vízben al dentére főzzük a spagettit. Ha szárított chilivel dolgozunk, pár percre meleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon.

A koktélrákokat felolvasztjuk és hagyjuk jól lecsöpögni, papírtörlővel feltunkoljuk róluk a nedvességet. Kevés olajat hevítünk egy teflon serpenyőben, rádobjuk a rákokat és kevergetve megpirítjuk őket. Pár perc után mehet melléjük a fokhagyma és a chili. Sózzuk, borsozzuk, kevergetve rövid idő alatt készre sütjük. Nem kell nagyon megsütni, mert akkor a rákok mgkeményednek.

A kifőtt spagetti főzőlevéből kb. 4 evőkanálnyit kiszedünk a fűszeres olajba. A tésztát leszűrjük, a rákos keverékkel összeforgatjuk, meglocsoljuk a fűszeres olajjal és ráfacsarunk 1 citrom levét. Az egészet összeforgatjuk és tálaljuk.

A Vendégváró lakomák villámgyorsan c. kötet adta az ötletet.