Akik rendszeresen olvasnak, már tudják, hogy az utóbbi időben konyhai erőfeszítéseim nagy része arra irányul, hogy jóllakassam pöttöm kislányunkat. Egy halom szakirodalommal, régen kivágott, gondosan megőrzött recepttel és sokak tanácsaival felvértezve alkotok nap mint nap váltakozó sikerrel. Most nem nyavalyogni, inkább tapasztalatokat összegezni szeretnék, hátha más is erőt és ötletet meríthet belőle.

Először a német Eltern magazin egyik online cikkét olvasva tudatosodott csak bennem, hogy a válogatós, rossz evő kategória további finomításra szorul, azaz további altípusokra bontható, és ami a legjobb, kevert típusok is vannak.

Íme a kategóriák:

Édesszájú: talán a legismertebb fajta. Neve önmagáért beszél, mindent eszik, ami édes, palacsintát, tejberizst akár naponta is, ellenben főzeléket, húst látni sem akar.

Madárétkű: két katona kenyér vagy néhány kiskanál rizottó már jóllakatja. Utána nem nyafog, nem nyűgös, takarékosan beosztja, amije van. Csak édesanyját kergeti őrületbe.:)

Húsevő: az édességek nem hozzák lázba, húst hússal eszik. Lehetőleg kenyér nélkül, naponta ötször, ha lehet.

Purista: Sallyt juttatja eszünkbe a Harry és Sallyből, aki a szószt mindig külön tálkán kérte. A purista baba/kisgyerek ugyanis egy félreértelmezett elválasztó étrend jegyében sok mindent megeszik – magában. Főtt tészta, natúr krumpli, üres kenyér, alma a legjobb falatok. Mottója: Szószok, kenőkék, levesek kíméljenek.

Pépevő: múlhatatlan nosztalgiájukban ragaszkodnak a pépekhez. Krumplipüré, krémleves, tejbegríz jöhet bármikor, a fő, hogy rágni ne kelljen.

 

Rövid analízis után megállapítottam, hogy Panni az egyik szerencsés kevert típus: egy madárétkű purista, akinek ráadásul kanálfóbiája is van, azaz csak azt hajlandó megenni, amit önnön kezével tolhat a szájába.

De nem panaszkodom, mert miután felismertem és tudomásul vettem, hogy egy ilyen meglehetősen komplikált típussal állok szemben, letettem arról, hogy főzelékfaló pépevőt faragjak belőle, helyette inkább darabos ételeket főzök neki, persze szigorúan a purizmus jegyében. Kisebb sikereket már magaménak tudhatok.

Nevezetesen az alábbi ételekből volt hajlandó mostanában fogyasztani:

Serpenyős burgonya
Pulykafasírt
Omlett kenyérrel
Almás palacsintalepény
Almás-répás muffin
Pörkölt nokedlivel, de inkább csak nokedli
Farfalle és fusilli tejszínes szószokkal

Csemege uborka
Édes-savanyú bébikukorica

Receptek hamarosan jönnek.