A köz nyomásának engedve tegnap megünnepeltem a blogom, ha nem is tortával, de egy gyors és finom édességgel. Történetesen ez a recept is Stahl Judittól származik, a Gyors édességek kötetből. Közben ahogy a blogokon is kicsit tájékozódtam, rájöttem, hogy nagyon hasonló a T3v által már bemutatott házi Raffaellóhoz, amit Doctor Peppernél golyóformátumban is megszemlélhetünk. Stahlnál a tejpor helyett cukrozott sűrített tej játszik, aminek a beszerzése talán eggyel egyszerűbb.

Kókuszos golyó blogszülinapra

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

15 dkg kókuszreszelék
1 tubus cukrozott sűrített tej
10 dkg puha vaj
1 kisebb narancs reszelt héja
1 ek. rum

A bevonathoz:
cukrozatlan kakaópor
és/vagy
étcsoki

A hozzávalókat egy nagy tálban kézzel összegyúrtam, az így kapott masszából nagy gombócot formáztam és folpackba tekerve betettem 5 percre a mélyhűtőbe. Utána nedves kézzel kisebb darabokat téptem a tésztából és golyóvá hengergettem őket. Egy tálcára rakosgattam a golyókat, és 10 percre megint mentek a mélyhűtőbe.

Bevonatnak a könyv a kakaóporba hempergetést írja, nyilván a gyorsaság mint fő szempont miatt, én azonban kíváncsi voltam a csokimázas verzióra is. Tény, hogy munkaigényesebb, de sokkal finomabb.

Gőz fölött megolvasztottam 1 tábla jó minőségű étcsokit, kevés olajat kevertem bele és a mélyhűtőből kivett, fogpiszkálóra tűzött gombócokat megforgattam benne, hogy nagyjából mindenhol bevonja. Kiskanállal segítettem a problémás részeken. Nem törekedtem tökéletesen sima máz kialakítására, kócosan rusztikus bevonatot képeztem. Hungarocell hiányában egy muffinba szurkáltam a fogpiszkálókat és rövid hűtőhideg után tehettem is a gombócokat a papírkapszlikba. 

Stahl Judit Gyors édességek-beli receptje alapján