A karácsonyi menühöz keresgéltem desszertötletet, mikor Lilahangyánál megláttam ezt a gyönyörűséget. A grapefruit mint alapanyag már addig is ott motoszkált a fejemben, könnyű-pikáns édességet szerettem volna ugyanis, és a szokatlan párosítás a csillagánizzsal (amit egyébként Lilahangyához hasonlóan én sem csípek túlságosan) nagyon kíváncsivá tett. Hát mostantól mint komplementer párosra fogok a grapefruit-csillagánizs duóra tekinteni, annyira jól domborítottak. A fanyar ízek kedvelőinek (pl. tonikrajongók) kötelező!

Grapefruitsorbet csillagánizzsal

Hozzávalók 6 adaghoz:

3 dl víz
18 ek. cukor
5 szem csillagánizs
3 rózsaszín grapefruit leve és húsa

A cukorból és a vízből meg az ánizsszemekből szirupot főztem. Mikor a cukor már teljesen feloldódott, kihalásztam az ánizsokat és hagytam kihűlni a folyadékot. Közben kifacsartam a grapefruitok levét és a gyümölcshúscafatokkal együtt a langyos lébe kevertem, majd hűtőben jól kihűtöttem az egészet. Utána fagyigépbe öntöttem és kb. 20 percig járattam, majd ment 1-2 órára a fagyasztóba. Akinek nincs fagyigépbe, tegye rögtön  fagyasztóba és időnként kapargassa át egy villával.
Tálalásnál kivájt grapefruithéjakba kanalaztam a sorbet-t.

Megjegyzés: a kivájás nem egyszerű meló, a leghatékonyabban egy kiskanállal lehet fellazítani a fehér hártyát, ha a kanalat domború felével felfelé tartjuk.