Engem is utolért a Mademoiselle által indított őrület, konkrétan a Puffin-zsemlék sarkalltak cselekvésre. Annyit változtattam az alaprecepten, hogy 1/3 részben teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, és ennek megfelelően növeltem a víz mennyiségét 1,5 decivel. Legközelebb egy picit több sót is teszek bele, de már így is jónak minősítettem az eredményt és a receptközlő undok fiút örökre a szívembe zártam. 🙂

Undok fiú, szeretlek! - a másfél órás zsemle titka 

Másfélórás zsemle

Hozzávalók:

50 dkg fehérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1és 1/4 ek. szárított élesztő
2,5 tk. só
6,5 dl meleg víz
1 dl tej
1 ek. méz

Egy nagy-nagy keverőtálba (ikeás szett legnagyobbja) szitáltam a liszteket, és mindent hozzáadva egy keverőlapáttal egynemű tésztává kevertem (jó nyúlós-ragadós). Liszttel meghintettem és lefedve 1,5 órán át kelesztettem. Úgy megkelt, hogy majdnem kibuggyant a tálból.
A sütőt előmelegítettem 240 fokra és előkészítettem egy közepes tepsit félig megtöltve vízzel.
A megkelt tésztát egy jól belisztezett deszkára borítottam (egy hatalmas, kezelhetetlen “Jabbára” kell számítani) és egy nagy késsel 8 egyforma darabra vágtam.
Minden darabot meghajtogattam a DNK-nál ismertetett módszer szerint, majd hajtással lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. A sütőbe alulra beraktam a vizes tepsit, középre meg a bucikat.
25 percig sült egy adag hagyományos üzemmódban, de a 8-at csak két menetben tudtam kisütni.
Gyönyörű, pirosra sült, kívül ropogós, belül foszlós bucikat kaptam.