A karácsonyi finisben új erőre kaptam és sorjázom is a posztokat, hogy még az ünnepek előtt kipróbálhassa, akinek megtetszik valamelyik. Ezt a sütit a német Brigitte magazin oldalán találtam, és rögtön megtetszett két okból is: egyrészt mert nagy kedvencem van benne, az aszalt vörösáfonya (korrektebben tőzegáfonya) és mert gyönyörű. Az elkészítése sem ördöngösség, de a könnyebb érthetőség kedvéért most fázisfotók is készültek.

Zebrasüti

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

A tésztához:
12,5 dkg puha vaj
7,5 dkg porcukor
fél zacskó Bourbon vaníliás cukor
2 tojássárgája
22,5 dkg liszt
1 csipet só

A töltelékhez:
1 lime vagy citrom leve és héja
10 dkg aszalt vörösáfonya
2 ek. cukor

A tésztához a lisztet és a porcukrot egy nagyobb keverőtálba szitáljuk. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a sót, beleütjük a két tojássárgáját és a darabokra morzsolt vajjal gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az egészet. Gombócot formázunk belőle és folpackba tekerve betesszük a hűtőbe egy fél órára. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: az áfonyát összefőzzük a citromlével, -héjjal é a cukorral. Kevergetve hagyjuk kicsit puhulni, majd levesszük a tűzről és kihűtjük, végül aprítógépben pürésítjük.
Miután a tészta kellően megkeményedett, lisztezett felületre borítjuk és kb. egy 24×18 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Felvágjuk öt 3,5×24 cm-es csíkra. 4 csíkot megkenünk a töltelékkel és egymásra rakjuk őket, hogy a megkent felük legyen felül, végül beborítjuk a maradék csíkkal. Folpackba csomagoljuk az így kapott rudat és 45 percre hűtőbe tesszük.

Zebrasüti - első fázis: rétegezés, második fázis: szeletelés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés)., egy nagy sütőlemezt pedig kibélelünk sütőpapírral.
A tésztarúdból kb. fél centi vastag lapokat vágunk le egy éles késsel és a sütőlemezre rakosgatjuk őket. Könnyebb a tésztával bánni, nem folyik ki a töltelék, ha vágáskor úgy tesszük le, hogy a csíkok függőlegesen fussanak benne.
8-10 perc alatt elkészülnek a kekszek.

Kellemesen savanykás, omlós keksz a végeredmény. Tésztája állagra és arányaiban is hasonlít a shortbread tésztájához.