Mint említettem, Bad Blumauból többek között helyi tökmagolajat is hoztunk további kísérletek céljából. Az idegenvezető ugyan elmondta, hogy egy egészen sűrű, sötétzöld olajat képzeljünk el, mégis meglepett az első kóstolásnál, mennyire intenzív ez az olaj mind színben, mind ízében. Masszívan tökmagíze van ugyanis.
A felhasználása előtt kicsit utánanéztem, mit kell tudni erről a különlegességről.

Stárjerország fekete aranyának is nevezik, színét és árát ismerve ezen nem csodálkozom, a biominőségűből  7 euró volt ugyanis egy 2,5 dl-es kis üveg.

Hogyan készül?
Az igazi, hamisítatlan stájer tökmagolajat egy olyan tökfajta magjából nyerik, melynek nincs héja (ez a fajta kb. 100 évvel ezelőtt jött létre egy mutáció révén). A tökmagot először 50 fokon megszárítják (így sokáig eláll, és bármikor nyerhető belőle olaj). A préseléshez megőrlik, vízzel, sóval hígítják és kevergetve addig pörkölik míg a víz elpárolog, s utána sajtolják belőle az olajat. A pörkölés fontos , ettől kapja jellegzetes aromáját. 1 liter olajhoz kb. 2,5 kg száraz magra van szükség (kb. 30 darab tök).

Hogyan tároljuk?
Mivel fényérzékeny olaj, a napon megkeseredik, tartsuk sötét, hűvös helyen. A bontatlan üveg kb. 1 évig eltartható. Felbontás után tegyük inkább a hűtőbe. Ha a ruhánkra cseppent, tegyük a ruhát a napra, az UV-sugárzás eltünteti a foltot. Télen erre nincs nagy esély, csak folttisztítókkal próbálkozhatunk.

Mire használjuk?
Általában hidegen használják, de a kíméletes melegítés nem árt neki.
A salátákra közvetlenül tálalás előtt öntsük, és elsőként az alkotórészek közül, hogy jól tapadjon.

Felhasználási lehetőségek:

Vaníliafagyira csorgatva
Salátaöntetekbe
Kencékhez, túrókrémekhez
Levesekbe (pl. krémleves, húsleves ízesítésére)
Péksüteményekbe, kenyerekbe

Német nyelvű receptek itt találhatók.

Mire is jó ez az olaj?
Nagyon egészséges, rengeteg vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Mára már közhely, hogy hatékony  a hólyag- és prosztataproblémák ellen és segít megelőzni a szív- és keringési problémákat. Részletes elemzés erről itt olvasható.

Hol kapható?
A Vom Fass oldalán megtaláltam az EU eredetvédett stájer olaját, ott tehát nagy valószínűséggel kapható.

Mi készült először belőle?

Amit a stájer tökmagolajról tudni érdemes

Tökmagolajos kenőke

Hozzávalók.

3 ek. mascarpone (Cserpes termék)
2 ek. natúr joghurt
2 ek. stájer tökmagolaj
1 gerezd fokhagyma lereszelve
pici só
fehérbors

A hozzávalókat kikeverem, pirítósra kenem és kész is. Gyönyörű zöld színe lett, az íze kicsit az guacamoléra emlékeztetett.

Megjegyzés: természetesen túróval is készíthető, csak az épp nem volt itthon. Ez  a mennyiség egy óvatos próbaadagnak felel meg.