Mivel a fagyinak már nincs szezonja, a fagyigépem téli álmát alussza, ezért kellett találnom egy téli őrületet, amivel kiélhetem kísérletező kedvem. Férjem sűrített tej-felvásárló akciója és a bloggertársak szeszkísérletei hozták meg a kedvem a likőrökhöz. A fügelikőr és a Bailey’s után most kipróbáltam Mamma zsályalikőrjét és egy csokilikőr receptet is. Mindkettő némi módosításon esett át, ugyanis nem szeretem a nagyon erős alkoholokat, ezért mindkettőt hígítottam kicsit. Kísérleteim alapját pedig minden esetben a fehér rum képezte (külön köszönet a Plusnak a jóféle márkatermékükért:)).

 

Csokilikőr, zsályalikőr

Zsályalikőr

 

Hozzávalók:

 

12 dkg cukor

8 ek. + 1 dl forralt víz

egy nagy marék zsálya

3 dl fehér rum

 

A vizet a cukorral felforraltam, és addig főztem, míg sziruposra sűrűsödött. Közben megmostam a zsályaágakat és letépkedtem a leveleket. Természetesen csak az ép, egészséges példányokat használtam fel. Beledobtam őket a szirupba és 5 percig néha kevergetve forraltam őket. Ezután elzártam a lángot és kicsit kihűtöttem az elegyet, majd felöntöttem az alkohollal és 1 dl kihűlt forralt vízzel.


Csokilikőr

 

Hozzávalók:

4 dl főzőtejszín (vagy 3 dl cukrozatlan sűrített tej, 1 dl főzőtejszín)

1 zacskó Bourbon vaníliás cukor

30 dkg kristálycukor

15 dkg étcsoki (nálam 50%-os)

3-4 dl fehér rum

 

A tejszínt/sűrített tejet felforraltam, majd belekevertem a kétféle cukrot és a kockára tördelt csokit. Addig kevertem, míg teljesen fel nem olvadt, akkor elzártam a gázt. Hagytam kihűlni (valójában nem teljesen, mert nem volt türelmem), majd hozzáöntöttem a rumot (én 3 dl-t adtam hozzá, a recept 4-et írt). Ezután behűtöttem.

 A csokiszemcsék kicsit kicsapódtak, de ez az élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt jó rajtuk nyammogni.:) Isteni kesernyés csokiízű likőr lett belőle. Hasonlóan nagy sikere volt/van, mint a Bailey’s-nek.

 

A recept a Príma Konyha Magazin 2005/1. számából származik.