Nem gondoltam volna, hogy már a Sparban sem leszek védve a szakácskönyvek csábításától. A napokban fedeztem fel, hogy a jégkrémes hűtő oldalában kis kosárkában kirakták a Holló és társa kiadó Könnyen, gyorsan, finomat sorozatának néhány darabját. Eddig is szerettem ezeket a könyveket, persze most is megnézegettem a választékot és megakadt a szemem az Ínyenc ételek című példányon. Mondanom sem kell, jött velem haza potom 900 forintért.

Főzzünk freestyle módra! - Ínyenc ételek 


Az elméleti alapvetés nagyon lényegretörő (és rövid), bemutatja a mediterrán, az ázsiai és a keleti fűszerezés kellékeit, hogy mivel érhetünk el savanyú, fűszeres és csípős ízhatást. A könyv üzenete, hogy hagyatkozzunk az ízérzékelésünkre és merjünk szabadon kísérletezni, merész kombinációkat létrehozni, azaz a szerző terminológiájával élve „freestyle” stílusban főzni. A receptek elég meggyőzőek, a legszemetgyönyörködtetőbb egy mentás almával töltött pisztráng cukkiniágyon. A citromos csirke kakukkfűvel receptjénél pedig a Lila füge által ajánlott csirkefeldolgozási módot is megszemlélhetjük egy fotó erejéig. Néhány számomra különösen inspiráló cím:

 

Sáfrányos mangóöntet (valójában inkább dip)

Avokádó-wasabi öntet (alma is van benne!)

Meggyes-chilis marharagu

Szerecsendiós csirke mazsolával és mogyoróval

Chilis burgonyapüré tojással és borsos vajjal

Fahéjas csokoládéhab chiliöntettel

Zöldcitromos-kókuszos sörbet

 

A szerző (Bettina Matthaei) egyébként már több könyvet is írt fűszerezés témában, honlapja pedig itt található.