Mielőtt a fehérrépa olvastán felhördülne valaki, elmondom, hogy én sem vagyok nagy rajongója ennek a zöldségnek, de krémlevesben, pürésítve olyan észrevétlen, hogy még a húgom is simán evett belőle, aki pedig nem rajong a zöldségekért. A hántolt feles zöldborsót pedig most fedeztem fel magamnak babakompatibilis ételek után kutatva, és rögtön megszerettem. Hasonlóan a vöröslencséhez könnyen emészthető, hamar megfő és jól lehet fűszerezni. Ráadásul még szép zöld színét is megőrzi, nem úgy mint a vöröslencse, ami főzés közben egyre gyanúsabb színt ölt.

Felesborsó-krémleves fehérrépával 

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg hántolt, feles zöldborsó
2 közepes vöröshagyma felaprítva
2-3 ek. olaj
3 gerezd fokhagyma felaprítva
2 fehérrépa karikára vágva
2 liter víz
1/4 tk. szárított zsálya
1/8 tk. őrölt koriander
1/4 tk. szárított kakukkfű
1 babérlevél
só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

A borsót hideg folyóvíz alatt leöblítettem, majd feltettem főni, annyi vízben, hogy ellepje. Forrástól számítva 3 percig főztem, majd leszedtem a habot a tetejéről és leszűrtem.
Az olajat felhevítettem egy fazékban, a vöröshagymát üvegesre pároltam benne, majd hozzáadtam a répakarikákat és a fokhagymát. Kevergetve 2 percig pirítottam, majd ment bele a leszűrt borsó, a 2 liter víz és a szárított zöldfűszerek. Felforraltam, megsóztam, majd takaréklángon kb. 40 percig főztem (míg meg nem puhultak a zöldségek). Mielőtt pürésítettem volna, leszedtem kb. 4 dl-t a főzővízből és kihűlés után lefagyasztottam zöldségalaplének, mert túl soknak találtam a levet.
Ezután botmixerrel pürésítettem az egészet, majd sóval (ha kell még bele), borssal, szerecsendióval fűszereztem.
Tálalásnál tejfölpöttyökkel díszítettem.

A Vince Kiadó Legjobb receptek sorozatának Levesek kötete alapján.