A trüffelgyártás után újabb fejezethez ért a Keserédes csokiboltnak köszönhető csokiprojektem. A pörkölt, aprított kakaóbab felhasználásán törtem napokig a fejem, bár magában is el tudtam volna tüntetni az egészet, annyira finom. De nem tettem, hanem egy vörösáfonyás kekszet kreáltam belőle. Isteni lett, a kakaóbab nagy előnye a sima csokidarabkákkal szemben, hogy sütés után is kellemesen ropog, és persze az ízélmény is más. Lehet, hogy utánpótlásra lesz szükség, mert még kifejezetten édesszájú férjem is lelkesen pusztította a pályaművet.

Leopárd keksz 

Hozzávalók:

20 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő
1 tk. sütőpor
10 dkg porcukor
csipet só
1 tojás
12,5 dkg puha vaj
5 dkg pörkölt, aprított kakaóbab
5 dkg aszalt vörösáfonya

A lisztet és a keményítőt egy nagy keverőtálba szitáltam, elkevertem a sütőporral, kicsit megsóztam, majd hozzászitáltam a porcukrot. Ráütöttem a tojást és hozzáadtam a vajat is, majd ment bele a kakaóbab és a kicsit összeaprított áfonya. Az egészet gyors mozdulatokkal tésztává gyúrtam, majd egy gombócot formáltam belőle, folpackba csomagoltam és 1-2 órára betettem a hűtőbe. Mikor már megkeményedett, kivettem és egy nagy vágódeszkán három részre osztottam a tésztát. Mindegyik adagból egy hengert formáltam, közben barna cukorba hempergettem (elmaradhat) és egy igazán éles késsel kb. kisujjnyi vastag korongokat vágtam le belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a korongokat és előmelegített sütőben 160 fokon, hagyományos üzemmódban 15 percig sütöttem őket. Ennyi idő alatt az aljuk már aranysárgára pirult, de felül még világosak voltak. Kivettem, hűlni hagytam, megkóstoltam és elégedetten konstatáltam, hogy finom. Másnapra még jobban összeértek az ízek. Omlós, nem túl édes keksz, ami a ropogós-kesernyés kakaóbabtól különleges. És látványnak sem utolsó.

Inspiráció: a Dr. Oetker süteményeskönyv narancsos-csokis keksze