Rendezgettem a minap a kinyomtatott, újságból kivágott receptjeimet (elég tetemes mennyiség), amikor kezembe akadt ez a szimpatikus darab Stahl Judit munkásságából. Nem sokat tétováztam, tekintve, hogy a hűtőben már ott figyelt egy ideje egy felbontott pezsgő, tonhalkonzerv meg mindig van a háznál. Az eredmény egy nagyon harmonikus, kellemesen citromos tészta lett. A pezsgőt amúgy nem érezni, hiányában szerintem fehérborral is érdemes próbálkozni.

 

Pezsgős-tonhalas spagetti 

Hozzávalók 2 személyre:

 

25 dkg spagetti

1-1,5 doboz natúr tonhalkonzerv (eredetileg 2)

1 kisebb vöröshagyma (eredetileg 1 csokor újhagyma)

1-2 gerezd fokhagyma

2 ek. lecsöpögtetett kapribogyó

1-2 evőkanál olaj

1,5 dl pezsgő

1 dl tejszín

1 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

fehérbors

 

A tésztának egy nagy fazékban felteszem forrni a vizet.

A mártáshoz megtisztítom a hagymákat, a vöröshagymát felaprítom. A tonhalat felbontom, leöntöm róla a levét, villával kicsit szétszedegetem. (Stahl a tonhal olaját használja a főzéshez, én mindig saját lében eltettet veszek, ezért étolajat használtam.)

Ha felforrt a víz, megsózom és beleteszem a spagettit, és al dentére főzöm.

Közben elkészítem a mártást. Olajat hevítek egy serpenyőben, megpirítom a vöröshagymát, majd hozzáreszelem a fokhagymát. Mikor már üveges és a fokhagyma illatozik, hozzáadom a kapribogyót és a pezsgőt. Hagyom, hogy az alkohol elfőjön belőle. Mikor a sistergése már alábbhagy, beleöntöm a tejfölt és a tejszínt is. Sózom, borsozom, hozzáreszelem a citromhéjat. Végül belekeverem a tonhaldarabokat is és összefőzöm 1-2 perc alatt.

A mártást összeforgatom a leszűrt tésztával és tálalom.

 

Megjegyzés: Stahl kaprot is tett bele, én kihagytam, mert a férjem nem szereti. A tonhal mennyiségét kicsit soknak ítéltem, ezért csak 1,5 dobozzal tettem bele. Ha mind belemegy, szerintem kicsit növelni kell a tejföl-tejszín mennyiségét.