Látva a bloggertársak karácsonyi lendületét, én is elkezdtem gyűjteni az ötleteket. Megint elzarándokoltam a könyvtárba, és kivettem a Martha Day által szerkesztett Nagy karácsonyi szakácskönyvet, és míg bejelölgettem és kijegyzeteltem a szimpatikus recepteket, elkapott engem is a láz. Ehhez jött még a Melange-tól kapott csokicsomag inspirációja a cuki rózsaszín csokilencsékkel és a pörkölt kakaóbabbal. Így egyenes út vezetett a trüffelgyártáshoz, mert Dolce vita gyömbéres trüffeljei amúgy is motoszkáltak már bennem egy ideje. Időközben a fügelikőröm is elkészült a gardróbszekrény jótékony sötétjében, így azt is csatasorba állítottam.
A trüffelkrémhez Dolce vita és Martha Day receptjét vettem alapul, hogy a kettőből kidolgozzam a saját verziót.

Gyömbéres és fügelikőrös trüffel  

Gyömbéres és fügelikőrös trüffel

Hozzávalók az alapkrémhez (kb. 25-30 darabhoz):

1,5 dl tejszín
25 dkg étcsokoládé (50%-os)
1,5 ek. vaj

Az ízesítéshez:
4 cm gyömbér meghámozva, lereszelve
3 ek. fügelikőr

A hempergetéshez:
porcukor
pörkölt, darált kakaóbab
csokireszelék (jelen esetben rózsaszín csokilencse lereszelve)

A tejszínt egy kis lábosban felforraltam, majd levettem a tűzről és belekevertem a kockákra tördelt csokit. Egy fakanállal adig kevertem, míg az egész fel nem olvadt benne. Utána hozzáadtam a vajat is. Ezen a ponton a massza felét áttöltöttem egy másik tálkába. Az egyik adagba belereszeltem egy kb. 4 cm-es gyömbérdarabot, a másikat pedig 3 ek. fügelikőrrel ízesítettem. Mindkét adagot kis műanyag tálkába kanalaztam és fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap kiskanállal kis adagokat szedtem ki belőle, és igyekeztem kézzel golyóformává alakítani őket. Eztán meghempergettem a golyókat porcukorban/csokireszelékben/kakaóbabban és kis papírkosárkákba raktam őket.

Tapasztalat: legközelebb bátrabban teszek bele az ízesítőkből, elsőre óvatos voltam. Ezen kívül sürgősen beszerzek egy karalábévájót a golyóformázáshoz, mert kézben nagyon olvad a massza. A kész trüffeleket pedig fogyasztásig célszerű hűtőben tárolni.

Ha olvasztott csokibevonatot akarunk borításnak, akkor a mártogatás előtt a golyókat le kell fagyasztani.

Fügelikőr