A családi kelt palacsinta recept mellett összehasonlításképpen kipróbáltam a Szakácsok könyvének tarkedlireceptjét. A csatát a családi recept nyerte, bár ezzel sem volt nagy baj, de a sómennyiséget csökkenteni kell, mert így kifejezetten sós lett. Amúgy nem volt vele gond, de hiányzott belőle valami plusz, ami a másikban megvan.

talkedli vagy tarkedli 

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

12,5 dkg magas sikértartalmú liszt átszitálva (nálam finomliszt)
2 ek. porcukor
7 g friss élesztő elmorzsolva
eredetileg ½ ek. só (szerintem a fele is elég)
5 dkg 32 fokos víz
10 dkg langyos tej
5 g szódabikarbóna 1 ek. forró vízben elkeverve

Egy nagy tálban sima palacsintatésztává keverjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a vizet és  tejet. Meleg helyen pihentetjük 45 percig, a tésztának buborékosnak kell a végén lennie.

Végül a  tésztába belekeverjük a szódabikarbónát, majd vékonyan kiolajozunk egy teflon serpenyőt, felhevítjük és annyi tésztát merünk bele, hogy az amerikai palacsintához hasonló méretet kapjunk. Akinek vannak 8-10 cm-es átmérőjű fémgyűrűi, az azokat is tegye a serpenyőbe hevíteni és abba kanalazhatja a tésztát. Kb. 1 cm vastag korongokat kell kapnunk, melyeknek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. (Normál esetben a korongok maguktól kiesnek a gyűrűből, ha nem, késsel segítsünk nekik.)  Sárgabaracklekvárral kínálhatjuk.