A comfort food kategória nálam ősszel-télen nyer értelmet igazán, amikor létszükség valami vigasztaló finomság az időjárás és az élet viszontagságai ellen. Már gyerekkoromban is öntudatlan comfort food gyártó voltam: gyakran csináltam grillázst és cukrozott tojáshabot (tulajdonképpen egy minimal art-os zabaglionét), ha hirtelen megkívántam valami finomat. Később aztán bővült a repertoár és kialakult egy ötösfogat, ami masszívan tartja népszerűségét. Közös vonásuk, hogy hamar megvannak, ez szerintem nagyon fontos ebben a kategóriában: ha gyorssegély kell, nincs idő a pepecselésre. És persze mind az öt édes.

Comfort food top 5 avagy az 5 kedvenc vigaszkajám: almakompót, forralt bor, almás palacsinta és morzsás gyümölcs (crumble)

Almás palacsinta: szenvedélyes viszonyunkról már korábban értekeztem. Nagy előnye, hogy többnyire minden alapanyag rendelkezésre áll és nem kell vele sokat vacakolni, töltögetni, kenegetni. Amint kisült, mehet is a szervezetbe. Fontos, hogy savanykás almából legyen, különben nem érződik az almaíz.

Morzsás gyümölcs (crumble): Bármilyen gyümölcsből készülhet, nyáron vegyes bogyósokkal szoktam Jamie nyomán, télen mehet bele alma vagy körte. Legjobb kísérője a vaníliafagyi.

Forralt bor: a munkahelyi stressz levezetésére kifejlesztett védőitalom, nemrég még ipari mennyiségben készült.

Hozzávalók:
1 merőkanál cukor
0,5 l víz
néhány szegfűszeg
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
0,5 l vörösbor valahol a tablettás és a díjnyertes között félúton

A cukrot karamellizálom, felöntöm a vízzel, hozzáadom a fűszereket. Felforralom, majd hozzáöntöm a bort is és azzal épp hogy felforralom.

Shortbread: Tulajdonképpen nekem minden keksz comfort food, már a készítésük is megnyugtat (ez némileg megmagyarázza a kiszúrómániámat is). Ez éppen most az új szerelem, jó kísérő teához, forralt borhoz és csak cukor, vaj és liszt kell hozzá.

Almakompót: az almakockákat felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezem szegfűszeggel, fahéjjal, kevés mézzel vagy cukorral és lime/citromhéjjal és -lével. Puhára főzöm és kész is. Én általában langyosan eszem.